АМКУ дозволив Ахметову купити ще 2 обленерго і стати монополістом на ринку постачання електроенергії (додано)
25.04.2019   //  

Антимонопольний комітет на засіданні 25 квітня надав дозвіл компанії ТОВ «ДТЕК Нафтогаз» на придбання у групи «VS Energy» акцій «Київобленерго» і «Одесаобленерго» у розмірі, що забезпечує контроль понад 50% в обох підприємствах. Про це повідомив кореспондент «Наших грошей».

Голосування за це рішення було роздільним – більшістю від присутніх на засіданні членів АМКУ. Їхні прізвища стануть відомі після відповіді Комітету на запит.

Додано: за даними джерел «Наших грошей», «за» дозвіл Ахметову голосували голова АМКУ Юрій Терентьєв, його заступниці Марія Ніжнік і Ніна Сідоренко, а також держуповноважена Марія Процишен. З присутніх на засіданні «против» голосували лише Світлана Панаіотіді і Агія Загребельська.

Цим придбанням група Ріната Ахметова суттєво перевищила поріг 35% на ринку поставок електроенергії, що є структурною ознакою монополії на ринку.

Напередодні голосування колишній член НКРЕКП Андрій Герус, який у команді Володимира Зеленського опікується антимонопольною тематикою, письмово повідомив держуповноважених АМКУ, що де-факто оператор мереж (обленерго) отримає вирішальний вплив на господарську діяльність відповідних постачальників електроенергії в регіонах, створених на базі енергозбутових підрозділів обленерго.

У свою чергу нардеп Вікторія Войцицька публічно звернулась до Ради національної безпеки України розглянути ситуацію з «енергетичною гіпермонополією Ахметова».

Наразі група Ріната Ахметова контролює понад 80% теплової енергогенерації, понад 80% видобутку енергетичного вугілля, Бурштинський енергоострів, через який може здійснюватись, але не здійснюється імпорт в Україну дешевшої електроенергії з Європи.

Питання концентрації обленерго  було винесено на засідання АМКУ 18 квітня, за три дні до програшу Петра Порошенка на виборах президента. Тоді рішення відклали на тиждень.

Після оприлюднення цієї інформації прес-служба АМКУ повідомила, що «Комітет дійшов висновку, що дана концентрація не призводить до монополізації чи суттєвого обмеження конкуренції на товарних ринках».

При цьому АМКУ попри власне рішення про відсутність монополії вирішив, що є потенційні ризики, а відтак наклав на ДТЕК зобовязання, за виконанням яких буде слідкувати 5 років:

  • Не допускати перехресного субсидіювання (перекладання витрат групи ДТЕК з виробництва та постачання електроенергії на ПрАТ «Київобленерго» та АТ «Одесаобленерго»).
  • Забезпечити придбання ПрАТ «Київобленерго» та АТ «Одесаобленерго» електричної енергії для компенсації технологічних втрат на конкурентних засадах (тобто, не надавати необґрунтованих переваг компаніям ДТЕК).
  • Не допускати розірвання та/або зміну суттєвих умов чинних договорів між ПрАТ «Київобленерго» та постачальником електроенергії населенню.
  • Інформувати про кожний факт відмови в укладенні договору про надання послуг з розподілу електричної енергії та про причини такої відмови.
  • Не пропонувати більше 2-х кандидатів для обрання до Ради Оптового ринку електричної енергії України від Постачальників та Операторів системи розподілу (для недопущення блокування роботи Зборів і Ради ОРЕ).

«Недотримання компанією «ДТЕК Нафтогаз» цих умов є підставою для перегляду наданого дозволу», – йдеться у повідомленні АМКУ.