АМКУ відправив у бан дилера МАЗу з нульовим статутником і замовленнями на півмільярда
23.04.2019   //  

Одеське територіальне відділення АМКУ оштрафувало ПП «ВКП “Альфатекс”» та ТОВ «Мега-Інвест» за спотворення результатів торгів ВП «Південна електроенергетична система» ДП «НАЕК “Укренерго”» у 2014 році. Про це свідчить рішення відділення від 9 квітня.

Антимонопольники дослідили закупівлю  ВП «Південна електроенергетична система» ДП «НАЕК “Укренерго”» автокрану  у 2014-му. Договір поставки вартістю 2,19 млн грн підписали із ПП «ВКП “Альфатекс”». Конкуренцію переможцю склало ТОВ «Мега-Інвест».

Факт антиконкурентних узгоджених дій між згаданими компаніями відділення довело, посилаючись на:

  • Виявлені обставини, які свідчать про скоординованість дій учасників у процесі закупівлі (начальник відділу продажу «Мега-Інвест» Максим Кіріченко, його ж з метою підготовки і збоку конкурсних документів залучав «Альфатекс»);
  • Учасники спільно та синхронно готувались до спірних торгів (Максим Кіріченко надсилав запити на отримання ряду довідок – в один і той же час);
  • Аналіз цінових пропозицій показав, що «Мега-Інвест» брав участь у торгах як технічний учасник;
  • Документи учасників схожу за оформленням.

Одеське ОТВ АМКУ трактувало дії компаній як такі, що порушують закупівельне законодавство. «Мега-Інвест» отримав 54,9 тис. грн штрафу, а «Альфатекс» – 68 тис. грн.

При цьому, антимонопольники врахували суму доходів відповідачів за 2018 рік. Якщо «Мега-Інвест» прозвітував про 549 тис. грн доходу, то «Альфатекс» за підсумками 2018-го показав надходження у розмірі 239,42 млн грн.

ПП «Виробничо-комерційне підприємство “Альфатекс”» зареєстроване у Кременчуку Полтавської області. Одноосібним власником та керівником підприємства з моменту заснування у 1999 році є Микола Корецький. Він же володіє ПП «Сула-2009».

Статутний фонд компанії становить нуль гривень. Відомо, що ВКП «Альфатекс» є дилером КрАЗ і МАЗ.

За даними «Прозорро», у період з другої половини 2016 року «Альфатекс» отримав замовлень на понад 510 млн грн.

Раніше «НГ» повідомляли, що ВКП «Альфатекс» фігурує у кримінальному провадженні Нацполіції щодо продажу фрези КП «Кременчуцьке підрядне спеціалізоване шляхове ремонтно-будівельне управління» із націнкою у 100% (договірна вартість склала 25,77 млн грн). У межах тієї справи поліція розслідує ймовірне зловживання службовим становищем посадовців комунального підприємства.

Нагадаємо, рішення Одеського ОТВ АМКУ означає для відповідачів не лише штрафні санкції, але й заборону брати участь у конкурентних публічних закупівлях протягом наступних трьох років.