«Центренерго» переплатило за російські труби половину з 25 мільйонів
22.04.2019   //  

ПАТ «Центренерго» за 24,90 млн грн. купило російські сталеві безшовні труби удвічі дорожче від ринку. Про свідчать дані системи «Прозорро» і дані митниці.

Держкомпанія у березні на відкритих торгах замовила ТОВ «Актан-Дніпро» котлові труби російського виробництва за ТУ 14-3-460:2009 за такими цінами:

  • зі сталі 20 – по 128 тис грн./т,
  • зі сталі 12Х1МФ – по 152-162 тис грн./т,
  • зі сталі 15Х1М1Ф – по 168 тис грн./т,
  • зі сталі 12Х18Н10Т – по 349 тис грн./т.

Фірма «Актан-Дніпро» засвідчила, що збирається постачати труби, куплені у ВКП ТОВ «Стальпром» Олександра Лантуха. «Стальпром» є уповноваженим представником ПАТ «Трубна металургійна компанія» (Росія), що управляє виробниками ПАТ «Сінарський трубний завод» (Росія) і АТ «Волзький трубний завод» (Росія).

Ціни труб зі сталі 20 і 12Х1МФ у середньому вдвічі вищі від цін на інших тендерах.

У березні ТОВ «Краматорсктеплоенерго» замовило такі труби виробництва «Інтерпайпу» Віктора Пінчука у 2,5 раза та 1,5 раза дешевше – по 47 тис грн./т і 88 тис грн./т.

У липнігрудні 2018 року ПАТ «Укргазвидобування» замовляло «Інтерпайпу» такі труби із подібної за хімічним складом і ціною сталі 20ПВ у 2-2,5 раза дешевше – по 50-67 тис грн./т. А в червні 2018 року «Укргазвидобування» замовляло такі труби у ТОВ «Альянс» (дилера вищезгаданої російської «Трубної металургійної компанії») по 64 тис грн./т.

У квітні 2018 року навіть сам «Актан-Дніпро» продавав «Центренерго» такі труби зі сталі 20 і 15Х1М1Ф на 21% дешевше, хоча відтоді світові ціни на сталь знизилися на 17%.

Крім того, за даними джерела «Наших грошей» у ДФС, у липні 2018 року вищезгаданий «Стальпром» завозив від «Сінарського трубного заводу» такі труби зі сталі 20 по 56 тис грн./т, а зі сталі 12Х1МФ – по 80 тис грн./т з урахуванням податків і мит. Це теж удвічі дешевше за нинішні тендерні ціни від «Актан-Дніпро» для «Центренерго».

Створена в 2017 році «Актан-Дніпро» на чолі з Іваном Копотієнком належить Борису Козінському – онуку відомого дніпровського забудовника Григорія Козинського, який володіє будівельним ТОВ «Рубікон-Моноліт», що будувало зокрема єврейський центр «Менора» у Дніпрі на замовлення одного з лідерів групи «Приват» Геннадія Боголюбова.

Усього з квітня 2018 року переможець отримав підрядів «Центренерго» на 49,38 млн грн.

Торішня закупівля «Центренерго» котлових труб в «Актан Дніпро» віднедавна фігурує у кримінальному провадженні, яке поліція Дніпропетровщини почала в серпні 2018 року.

Справа відрита за заявою ДП «Науково-дослідний та конструкторсько-технологічний інститут трубної промисловості ім. Я.Ю.Осади» (ДП «НДТІ»), у якій мова йшла про незаконне використання «Дніпропетровською трубною компанією» згаданих технічних умов на труби, що нібито порушує авторські права заявника ДП «НДТІ».

Керівник ДП «НДТІ» Радомір Король повідомляв «Центренерго», що «Актан-Дніпро» не звертався в «НДТІ», хоча умови тендеру передбачали поставку труб із висновком ДП «НДТІ». За його словами, ця фірма постачала неякісні труби, зокрема виробництва заводу «Tubos Reundos Industrial, S.L.U» (Іспанія), за підробленими висновками ДП «НДТІ».

У березні суд надав слідчим доступ до документів «Центренерго» і «Актан-Дніпро» та призначив експертизу, чи містять згадані техумови ознаки об’єкта авторського права.

За даними «Бізнес.Цензору», держкомпанію «Центренерго» контролює перший заступник голови фракції «БПП» та бізнес-партнер президента Петра Порошенка – Ігор Кононенко.

 

Анна Сорока, “Наші гроші”