Групи впливу у штабі Зеленського
22.04.2019   //  

Виборчий штаб кандидата в президенти Володимира Зеленського умовно поділений на чотири групи, які контролюють окремі напрямки роботи та мають своїх лідерів, встановили журналісти програми «Наші гроші з Денисом Бігусом» з листування низки офіційних і неофіційних членів Зе-команди.

«Квартал», «Дядя», «Нижние» та «Регионы» – так описав структуру штабу Зеленського у розпал передвиборчої кампанії координатор Зе-команди Олександр Корнієнко у листуванні з виконавчим продюсером «Кварталу» Сергієм Трофімовим.

Групою «Дядя» керує адвокат олігарха Ігоря Коломойського Андрій Богдан. Роль Богдана як посередника між Зе-командою і Коломойським олігарх фактично сам підтвердив у розмові з Bihus.Info.

«Сьогодні з ним розмовляв. «Ну, як там у вас справи?». Він говорить: «Все нормально, все добре, о першій там конференція КМІСу (дослідницька компанія, – ред.), яка [дає] останні рейтинги», – розповів Ігор Коломойський 16 квітня.

Про те що Богдан від імені кандидата у президенти Володимира Зеленського зустрічається з посадовцями, зокрема, директором НАБУ, та продовжує системно літати до олігарха, – журналісти Bihus.Info розказали два тижні тому. Протягом тижня після першого туру його автомобіль приїжджав до штабу Зеленського на Печерську декілька разів. Після сюжету Bihus.Info у штабі Зеленського таки визнали, що співпрацюють з Богданом.

Між тим з листування членів Зе-команди можна зрозуміти, що функції Богдана в штабі Зеленського виходять далеко за межі юридичного напрямку.

У листуваннях співробітники штабу говорять між собою, що у Богдана є відокремлений «медіа-офіс» з власним бюджетом, управлінням та повноваженнями.

Два тижні тому Bihus.info зафіксували на відео, як Богдан йде на обід саме з групою медійників у кафе поряд зі штабом. Поруч з адвокатом – засновник продакшну «Гуд Медіа», який займається трансляціями, зйомкою соціальної та політичної реклами Кирило Тимошенко і «кварталівець»,  ведучий Артем Гагарін. В листуваннях штабістів Тимошенка згадують саме як члена групи «Дядя».

Сергій Ніжній

Ще одна з груп впливу у штабі Зеленського – група «Нижние». Назва групи збігається, ймовірно, з прізвищем лідера – юриста Сергія Нижного. Нижний і його юридична компанія «Хіллмонт Партнерс» співпрацювали з «Кварталом», консультували студію щодо податків, зараз обслуговують партію. За словами штабістів, група «Нижние» – теж абсолютно окрема одиниця.

«Я координую роботу юристів, як партнер компанії яка залучена в процес як зовнішній консультант», – так прокоментував нам свою роль у штабі Сергій Ніжній.

Водночас в листуванні вплив Нижнего виглядає ширшим, ніж просто юридичні консультації.

Раніше Сергій Нижний вже потрапляв у розслідування Bihus.Info. Тоді редакція з’ясувала, що житло, в якому мешкає нардеп та соратник Міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, розділили на дві квартири, і власником однієї з них став саме Сергій Нижний. Нині Геращенко відкрито підтримує Володимира Зеленського. Нижний спростовує будь-який зв’язок з нардепом: «Він сусід мій, я купив квартиру, а він знімає квартиру поруч на сходовій клітині».

Третю групу штабісти називають «Регионы». Лідер цієї групи – Ілля Павлюк, якого в листуваннях називають «Ілля Миколайович». За президентства Януковича Павлюк «засвітився» помічником нардепа Ігоря Калєтніка.

Головна функція Павлюка в штабі Зе – координація і фінанси регіональних представників Зе-команди. Наприклад, пошук фізичних осіб-підприємців зі стабільним доходом та без боргів для поповнення через них виборчого фонду або ж контроль на місцях.

Через Павлюка проходить координація і фінанси, але його прізвище не згадується на сайті Зе-команди. Можна припустити, що його роль не афішують навмисно. Більшість згадок Павлюка у ЗМІ стосуються періоду його діяльності часів Януковича. У статтях того періоду Павлюка називають «рішалою на митниці», «посередником у митних питаннях» і навіть «королем контрабанди» у західному регіоні. В момент активної співпраці з митницею Павлюка її офіційного очолював Ігор Калєтнік.

Четверта група впливу у штабі – «Квартал». Її лідери – бізнес-партнери Зеленського по кіноіндустрії брати Сергій та Борис Шефіри. Проаналізувавши листування, можна припустити, що Сергій вирішує фінансові питання.

Жодного із цих членів команди Зеленський не показав 18 квітня ефірі каналу Коломойського «1+1» в якості своїх публічних представників.