Рідна фірма сина екс-регіонала через суд скасувала рішення про розірвання оренди 2 гектарів в урочищі Чорторий
20.04.2019   //  

Суд визнав незаконним та скасував рішення Київради 2018 року про розірвання договору оренди земельної ділянки в урочищі Чорторий у Деснянському районі м. Києва. Про це свідчить рішення Госпсуду Києва від 27 березня.

20 листопада 2018 року Київрада розірвала договір оренди ділянки площею 1,99 га з ТОВ «Гранд спорт». Сторони уклали його у 2004 році строком на 25 років. Фірма отримала ділянку для будівництва і експлуатації спортивного автокомплексу в урочищі Чорторий.

Підставою для розірвання договору оренди Київрада назвала невиконання фірмою умов договору, а саме: забудову ділянки не завершено протягом трьох років з моменту держреєстрації цього договору 15.04.2004 і, як наслідок, ділянка не використовується відповідно до її цільового призначення.

Актом огляду 04.10.2018 чиновники встановили, що будівництво не проводиться, ділянка огороджена дерев’яним парканом, який частково демонтований, вкрита бур’янами та частково захаращена будівельним сміттям. На ділянці знаходяться три недобудовані об’єкти: адміністративно-побутовий корпус з кафе (готовність 53%), технічні бокси (68%) і пост охорони (71%).

Представники Київради в суді повідомили, що дозвіл на виконання будівельних робіт фірма отримала у 2006 році, і термін його дії закінчився у січні 2010 року.

Суд відхилив доводи Київради щодо автоматичного припинення оренди у випадку невикористання ділянки для забудови протягом трьох років підряд. Суд вказав, що ні ст.416 Цивільного кодексу, ні ст.102-1 Земельного кодексу не вказують момент, з якого треба обраховувати початок спливу цього трирічного строку. При цьому суд зазначив, що акт огляду ділянки не містить інформації щодо строку, протягом якого на ній не ведеться будівництво.

Нинішнім засновником ТОВ «Гранд спорт» є АТ «ЗНВКІФ «Аванпост». А до 2017 року засновниками «Гранд спорту» були Ігор Шнуренко та Олег Куровський, син екс-нардепа Івана Куровського (2006-2012 – БЮТ, 2012-2014 – ПР). Куровський-старший до 2018 року був засновником ТОВ «Житло-буд», яке проводило будівництво на території Олександрівської лікарні. Цей же «Житло-Буд» збудував ту частину приміщень, яка наразі є на ділянці в урочищі Чорторий.

Нагадаємо, що з ТОВ «Гранд спорт» довелося через суд стягувати 1,27 млн грн пайового внеску по ділянці у Чорториї.