Виконавці назвали Довбенка та Пінкаса «смотрящими» в Мін’юсті, відкат – 30% премії
18.04.2019   //  

Іван Жаботинський (ліворуч) і Андрій Довбенко

Приватних та державних виконавців від Міністерства юстиції контролює засновник ТОВ «Юридична спілка «Евріс» Андрій Довбенко та однокурсник міністра юстиції Петро Пінкас.

Про це в інтерв’ю «Бігус.інфо» розповіли Іван Жаботинський та Катерина Шмідт. Перший нещодавно був позбавлений права бути приватним виконавцем нібито за порушення в діяльності, а Шмідт тимчасово відсторонена від професії на півроку.

В 2017 році в Україні було запущено інститут приватних виконавців, які взяли на себе частину стягнень, які раніше за рішенням суду виконували державні виконавців. Їх діяльність контролює Міністерство юстиції через планові перевірки та Дисциплінарну комісію, до складу якої входить чотири представника міністерства. Ще стільки ж членів від приватних виконавців та один суддя. В комісію на виконавців можуть скаржитися боржники, рішення суду щодо яких вони виконували. Сюди міністерство надсилає висновки своїх планових перевірок.

За словами Шмідт, Дисциплінарна комісія може бути залежна від представника юрфірми «Евріс»:

«У нас є такий каральний орган як Дисциплінарна комісія, який, як мені здається, повністю підпорядкований зазначеній особі і повністю виконує рішенні і вказівки Довбенка».

Раніше програма «Наші гроші з Денисом Бігусом» повідомила, що міністр юстиції Павло Петренко планував призначити Довбенка на керівництво виконавчою службою, що підтверджували свідки презентації Довбенка. Сам міністр брехав, що не знайомий з цим юристом.

За словами виконавиці Шмідт, протягом останнього року їй передавалася інформація, що якщо вона не буде працювати в системі, де вже працюють понад 90% приватних виконавців, то в неї будуть проблеми з перевірками. В підсумку, так воно і сталося.

Шмідт процитувала неофіційну інформацію колег, які мають щомісяця сплачувати 30% з свого доходу «до певних керуючих та «смотрящих», а також погоджувати кожен виконавчий документ чи можна його брати, чи це рішення стоїть на «стопі». Самі виконавці отримують 10% від суми стягнутого боргу.

Шмідт також говорить, що за цією системою працюють і державні виконавці, які є співробітниками Мін’юсту і виконують вказівки своїх керівників.

За приблизними підрахунками, ринок приватних виконавців в минулому році склав біля 2 млрд грн., а премії виконавцям – біля 200 млн грн. Таким чином, відрахування по схемі «смотрящим» могли щонайменше становити 60 млн грн.

На ринку приватних виконавців ідеологом цієї схеми називають Петра Пінкаса, представника «чернівецького клану» «Народного фронту» і однокурсника міністра юстиції Павла Петренка.

«Про пана Пінкаса кажуть, що він дуже розумна людина, яка, можна сказати, придумала всю цю геніальну схему заробітку на такій гарній реформі, такий, можна сказати, «мозг» цієї ідеї», – завважила Шмідт.

Виконавці впевнені, що до схеми дотичний і сам Петренко.

Шмідт стверджує, що всі висновки Дисциплінарної комісії про позбавлення або призупинення права були скасовані в суді.

Довбенко також відомий тим, що фігурує у паперах Yanukovychleaks як юрист в організації Сергія Курченка. На відміну від інших екс-менеджерів біглого олігарха, даних про те, чи перевіряла ГПУ причетність Довбенка до організації Курченка, у відкритому доступі не зустрічаються.