АМКУ має підстави не дозволити Ахметову купити ще два обленерго і стати супермонополістом
18.04.2019   //  

Антимонопольний комітет сьогодні 18 квітня розгляне питання щодо дозволу компанії ТОВ «ДТЕК Нафтогаз» придбати пакети акцій «Київобленерго» та «Одесаобленерго». Розгляд анонсовано на сайті АМКУ.

Група Ахметова хоче отримати дозвіл на покупку двох обленерго у російських бізнесменів «VS Energy».

За оцінкою колишнього члена НКРЕКП Андрія Геруса, при оформленні дозволу у ДТЕК стане майже 45% ринку постачання електроенергії.

«Звичайно, це монопольне становище групи компаній ДТЕК на ще одному ринку. В добавок до 80% від усього вугілля та 80% від усіх вугільних електростанцій», – вказує експерт.

У випадку придбання у «VS Energy» решти акцій обленерго (Чернівці, Херсон, Рівне, Житомир, Кіровоград, Хмельницьк), ринкова частка ДТЕКу стане взагалі більшою ніж в сумі у всіх інших гравців ринку – держави, Ігоря Комолойського, братів Суркісів та Костянтина Григоришина.

«Тоді з`являється велика мотивація занести кудись мільярд, щоб RAB-тарифи для обленерго були прийняті і перекладені на споживачів новим підвищенням тарифів. Власне, як це відбулося із Роттердам+», – відмітив Герус.

У свою чергу АМКУ напередодні розгляду проводив відкрите опитування стосовно можливих проблем при наданні дозволу Ахметову на придбання нових обленерго.

Андрій Герус офіційним листом поінформував усіх державних уповноважених, що де-факто оператор мереж (обленерго) отримає вирішальний вплив на господарську діяльність відповідних постачальників електроенергії в регіонах, створених на базі енергозбутових підрозділів обленерго. Відтак між операторами мереж і їх власниками існують відносини контролю у розумінні ст 1 закону «Про захист економічної конкуренції». Тому є підстави розглядати концентрацію при поглинанні операторів тільки разом із новоствореними ТОВ. Відповідно до закону «Про ринок електричної енергії» ринок постачання електроенергії не є регульованим і має функціонувати в умовах конкуренції.

При наданні групі Ахметова дозволу на придбання нових обленерго частка ДТЕКу на ринку поставок електроенергії перевищить 35%, що є ознакою монопольного (домінуючого) становища на ринку.

«Тому необхідно відмовити групі ДТЕК у дозволі на поглинання, щоб не допустити подальшу монополізацію ринку», – йдеться у листі до АМКУ від голови ГО «Асоціація споживачів енергетики та комунальних послуг Андрія Геруса.

Довідково підрахунки “Наших грошей”

Акціонер Загальна сума МВт·год, що припадають на частки акцій у всіх обленерго % від усього ринку
Рінат Ахметов 38 196 289 33,0
Держава 19 733 777 17,1
VS Energy 18 303 941 15,8
Костянтин Григоришин 16 525 069 14,3
Ігор Суркіс 7 952 806 6,9
Ігор Коломойський 4 126 060 3,6