АМКУ за тиждень до виборів наважився дати Ахметову дозвіл на купівлю коксохімзаводу у росіян
12.04.2019   //  

Антимонопольний комітет 11 квітня розпочав розгляд справи про надання дозволу компанії «Private Limited Liability Company Metinvest B.V.» (Нідерланди) на придбання акцій «Дніпровського коксохімічного заводу» (м. Кам’янське, Дніпропетровська обл.).

Група компаній «Метінвест», що входить до групи СКМ Ріната Ахметова, подала заявку в АМКУ про дозвіл на придбання одного з провідних коксохімічних підприємств ще у вересні 2015 року. Власну зацікавленість у активах цього заводу у «Метінвесті» пояснювали «проблемами із забезпеченням коксом у зв’язку з подіями на сході України».

На той час завод носив назву ПАТ «ЄВРАЗ Дніпродзержинський коксохімічний завод» і був підконтрольний російській гірничо-металургійній групі «Євраз» Романа Абрамовича через кіпрську фірму «Lanebrook limited». У 2018 році Абрамович розділив долі з партнерами у «Євразі» разом з появою інформації про плани Великобританії обмежити права близьких до Володимира Путіна бізнесменів – Романа Абрамовича, Олега Дерипаски, Алішера Усманова, братів Аркадія і Бориса Ротенбергів, Ігоря Сечіна.

Наприкінці 2013 році у СМІДА акціонерами «ЄВРАЗ Дніпродзержинський коксохімічний завод» були вказані вже чотири фірми з частками по 23,64% – кіпрські «Мастінто Трейдінг Лтд», «Місандайко Холдінгз Лтд» та «Салюрекс Лімітед», а також компанія з Віргінських островів «Алтана Лімітед».

За даними джерел «Комерсанта», кіпрські фірми «Salurex Limited», «Misandaiko Holdings Ltd», «Mastinto Trading Ltd» представляли інтереси акціонерів «Evraz», а «Altana Limited» – українську інвесткомпанію «Altana Capital».

Відомо, що на «Алтана Лімітед» та «Місандайко Холдінгз Лтд» разом із компаніями «Metinvest B.V.» та «Treimur Investments» влітку 2018 року були записані акції «Донецьксталі». Основними акціонерами «Metinvest B.V.» є «СКМ» (71,24%) Ріната Ахметова і «Смарт-Холдинг» (23,76%) Вадима Новінського.

У листопаді 2014 року «Метінвест» заявку на дозвіл про концентрацію у Комітет із захисту конкуренції Сербії, яка була задоволена у грудні того ж року.

У сербському рішенні від 8 грудня 2014 року було вказано, що

«Метінвест Б.В. має намір придбати 94,5536% капіталу цільової компанії від групи продавця та поточного власника об’єкта придбання, які зазначені як іноземні компанії: […] 1, […], […] та [. ..].»

Назви чотирьох іноземних компаній з боку продавця там приховані. Також у сербському рішенні відсутні вказівки на належність продавця взагалі, і до Романа Абрамовича зокрема. В українській СМІДА досі вказані акціонерами ті три кіпрські і один віргінський офшор, що там фігурують з кінця 2013 року.

За даними російського «Комерсанту», «Євраз» передав Дніпродзержинський коксохім під управління «Метінвесту» ще у 2015 році, «однак швидкого завершення операції по зміні власника на ринку не чекають у світлі непростого фінансового положення “Метінвесту”».

У свою чергу Антимонопольний комітет України з 2015 року кілька разів повідомляв про продовження дослідження обставин концентрації, не надаючи дозволу на придбання.

Весною 2018 року з’являлась інформація, поширена від імені генерального директора «Метінвесту» Юрія Риженкова, щодо отриманої від АМКУ відмови у наданні дозволу на концентрацію. Однак, у Комітеті відзначали, що не приймали жодного рішення у справі, позаяк продовжують вивчати вплив концентрації на ринок коксу та коксохімічної продукції. Тоді голова АМКУ Юрій Терентьєв повідомляв, що Metinvest може взяти на себе односторонні зобов’язання, що нівелюють ризики монополізації.

«Якщо ці зобов’язання будуть ефективними, угода може бути дозволена», – повідомляв Терентьєв журналістам 24 квітня 2018 року.

Після того питання концентрації коксохіму у публічній площині не звучало і з’явилось у порядку денному засідання АМКУ від 11 квітня.

Довідково:

Паралельно з процесом отримання дозволу на придбання заводу Абрамовича в АМКУ, відбувались зміни всередині владної вертикалі заводу. У 2017 році відбулась зміна назви підприємства, а також змінили наглядову раду.

У квітні 2018 року було звільнено Павла Рафальського з посади гендиректора підприємства, а призначено – Євгена Дідуся, відомого як екс-директор ТОВ «НВО Інкор і Ко» з групи «Метінвест».

За даними видання «Новое время», з 2014 року Ахметов скупив активів на 22 млрд грн. Це, зокрема, нові обленерго, шахти, сонячні електростанції, металургійні заводи, хімічне виробництво.

Юрій Ніколов, Юлія Костюк, “Наші гроші”