МЕРТ пропонує на 14 мільярдів знизити виплати держпідприємств в бюджет
11.04.2019   //  

Міністерство економічного розвитку та торгівлі пропонує уряду знизити відрахування  дивідендів державними підприємствами на третину – до 50%від прибутку замість нинішнього рівня 75%.  А «Укргідроенерго», «Ощадбанку» і «Укрзалізниці» пропонують знизити відрахування до 30%. За підрахунками Мінфіну, це зменшить доходи держбюджету на 13,6 млрд грн.

Проект про зменшення відрахування частки прибутку держпідприємствами внесено на розгляд урядового комітету, засідання якого заплановане на 11 квітня. Копія документу є у розпорядженні “Наших грошей”.

З протоколу узгодження позицій відомо, що 12 підприємств звернулися до уряду з проханням знизити частку прибутку, що виплачується за підсумками року на користь держави. До цього вона складала 75%, а бюджет на 2019 рік був ухвалений з розрахунками 90% виплат дивідендів. В бюджеті заплановані надходження від держпідприємств в сумі 44,5 млрд грн.

У відповідь на ці звернення МЕРТ пропонує зменшити відрахування з 75 до 50% від прибутку. Для трьох держпідприємств пропонується ще більше зниження відрахувань – до 30%.

Міненерговугілля запропонувало знизити до 30% сплату дивідендів для ПАТ «Укргідроенерго» для запобігання значного зростання тарифів на електрику.

Довідково: тарифи на електроенергію в Україні почали різко зростати з 2016 року, коли Нацкомісія з регулювання ринку енергетики та комунальних послуг ввела в дію формулу ціноутворення на вугілля, яка отримала назву «Роттердам+». Це призвело до стрімкого подорожчання електроенергії, що вироблялася теплоелектростанціями, де 80% ринку контролює компанія «ДТЕК» Ріната Ахметова.

Такий самий відсоток попросили встановити їм ПАТ «Ощадбанк» та ПАТ «Укрзалізниця».

«Ощадбанк» вказав, що максимальний рівень ставки для виплати дивідендів в 30% обумовлений кредитними угодами на $1,5 млрд, які банк уклав з міжнародними фінустановами. В березні «Ощадбанк» відрапортував, що виплатив $420 млн в рамках погашення та виплати відсотків по єврооблігаціям на $700 млн.

Залізниця запропонувала знизити їй відрахування для фінансування капітальних інвестицій.

Зменшення відрахувань з прибутку для всіх інших державних підприємств ініціатори пояснили тим, що встановлення базового нормативу на рівні 90% призведе до погіршення фінансового стану підприємств, до виведення обігових коштів та необхідності залучати дорогі кредити. Також ця ситуація може бути стимулом для керівників завищувати собівартість та витрати для приховування справжніх доходів.

Пропозиції про зменшення відрахувань розкритикувало Міністерство фінансів, за розрахунками якого це призведе до недоотримання державним бюджетом 13,6 млрд грн.

Також Мінфін послався на норми Господарського кодексу, якими держорганам забороняється встановлювати привілейовані умови для окремих підприємств. Це ж зауваження підтримало і Міністерство юстиції, яке вказало що ст.6 Господарського кодексу встановлює рівний захист державою всіх суб’єктів господарювання.

Не враховані МЕРТом зауваження Мінюсту

Але розробниками проекту постанови уряду зауваження Мінфіну та Мін’юсту не були враховані.

В свою чергу урядові експерти в своєму висновку вказали, що зміст запропонованого проекту постанови може містити ознаки надання державної допомоги, а отже підпадає під дію Закону «Про державну допомогу суб’єктам господарювання». А відповідно до ст. 8 цього Закону уповноваженим органом у сфері визначення належності та допустимості державної допомоги, що відповідає зобов’язанням України відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, є Антимонопольний комітет. Але висновку Комітету розробники урядової постанови не надали.

Висновок урядових експертів щодо необхідності експертизи АМКУ

Проект постанови також передбачає, що з керівниками підприємств, які ідо 1 липня не перерахують держав дивіденди, будуть розірвані контракти.

Юрій Школяренко, “Наші гроші”