Поліція розслідує закупівлю комунальниками фрези за 26 мільйонів з подвійною переплатою
10.04.2019   //  

Національна поліція підозрює посадовців КП «Кременчуцьке підрядне спеціалізоване шляхове ремонтно-будівельне управління» у зловживанні службовим становищем для переплати при закупівлі холодної фрези за 25,77 млн грн.

Про це пише в Дарина Синицька в «Полтавщині».

В травні 2018 року КП «КПС «ШРБУ» провело тендер з закупівлі техніки для ремонту доріг. На конкурс заявилося двоє учасників і в результаті торгів перемогу здобуло кременчуцьке ПП «Виробничо-комерційне підприємство «Альфатекс». 22 травня з ним уклали договір, за яким кінця року фірма повинна була поставити чотири одиниці техніки, сума угоди склала 45,62 млн грн.

Найменування Вартість, грн
Асфальтоукладач на гусеничному ходу фірми Vogele модель Suреr 1600-3 15 374 000
Холодна фреза фірми Wirtgen модель W 200 25 770 000
Коток дорожній самохідний гладковальцевий тандемний фірми XCMG модель XD82 2 652 000
Коток дорожній самохідний на пневмоколісному ходу фірми XCMG модель ХР163 1 824 000
Разом 45 620 000

Слідчі встановили, що на виконання угоди з комунальниками 26 червня 2018 року «ВКП «Альфатекс» придбав фрезу у ПІК «Віртген Україна», власником якої є американська  «Віртген інтернаціональ гмбх є дір і компані» за 11,7 млн грн. Це на 14 млн грн. дешевше, ніж вартість закупівлі комунальників.

Тобто кременчуцька фірма придбала фрезу у компанії-виробника і перепродала із націнкою у 100%.

За даними порталу Є-data, першу частину коштів за техніку «Альфатекс» отримав 26 червня — у день придбання фрези в німецького виробника. Комунальники заплатили 11,8 млн грн (30% від суми договору) у якості попередньої оплати. Останній транш на фрезу надійшов 10 серпня.

Того ж дня місцева телекомпанія зробила випуск «Кременчуцьких новин», у якому презентували нову фрезу у роботі. Міський голова Кременчука Віталій Малецький розповів про переваги машини та майбутні покращення, які будуть досягнуті завдяки новій техніці.

Холодна фреза Wirtgen W 200, яку Кременчук придбав за 25,7 млн грн

Підозрюючи суттєву переплату, 18 січня 2019 року кременчуцька поліція відкрила кримінальне провадження. Правоохоронці ведуть слідство за ч. 2 ст. 364 ККУ (Зловживання владою або службовим становищем, яке спричинило тяжкі наслідки). Причетними до злочину, на думку слідчих, можуть бути посадові особи тендерного комітету КП «Кременчуцьке підрядне спеціалізоване «ШРБУ». Претензій до самої компанії-постачальника слідчі поки не мають.

З реєстру судових рішень відомо, що суд поки наклав арешт на фрезу, заборонивши її продавати.

ПП «ВКП «Альфатекс» вже співпрацював із Полтавою. Наприкінці 2018 року компанія продала Полтавській ОДА сміттєвози за завищеною ціною. В аналогічній угоді фірми з  Станично-Луганської селищної ради сміттєвоз із боковим завантаженням АТ-2042 на базі МАЗ 5340С2 коштував на 1,2 млн грн дешевше. Різницю в ціні пояснили «наявністю італійських комплектуючих». Втім, в опублікованих документах закупівлі така інформація була відсутня.

Наприкінці березня полтавське ПЕЗО «Міськсвітло» повідомило про намір укласти договір зі спорідненою із «Альфатексом» — компанією ПП «Сула-2009». У них один власник та директор — Микола Корецький. «Міськсвітло» планує придбати у нього дві автовишки, ціна яких у 1,5-2 рази вища за ринкову. У комунальному підприємстві запевняють, що сума у 6,8 млн грн. обґрунтована і продиктована наявністю підйомників також італійського виробництва.

 

Від «Наших грошей»

Єдиним конкурентом «Альфа текс» на тендері було ТОВ «Транс-Сервіс-КТТ» з Оддеси. Ця фірма на чолі з Олегом Заболотним належить чеському Торгівельному товариству «Портал МПМ С.Р.О.» Михайла Щіголя і Мілоша Стари. В 2016 році «Транс-Сервіс-КТТ» розіграв з пов’язаною фірмою тендер ДП «Херсонський морський торговельний порт» на придбання ковшового навантажувача за 7,16 млн грн. Пізніше договір було розірвано.

Комунальне «КПС «ШРБУ» очолює Валерій Кірєєв.