Кличко за три роки злив 340 мільйонів на встановлення ліфтів Корбана
09.04.2019   //  

КП «Київбудреконструкція» в 2016-2019 роках (від заснування системи «Прозорро») уклало низку угод про реконструкцію ліфтів у житлових будинках на загальну суму 609,22 млн грн.

З усіх цих коштів 60%, або 357,15 млн грн. роздали без аукціонів за неконкурентними допороговими процедурами, а решту 40%, або 252,07 млн грн. – через відкриті торги.

Але навіть на цих аукціонах переважно не було конкуренції між виробниками ліфтів, які були включені замовником у реконструкцію разом із матеріалами та роботами з монтажу.

Так, із суми угод за підсумками відкритих торгів лише про 5%, або 13,34 млн грн. можна сказати напевно, що єдиний суперник або хоча б один із двох суперників переможця пропонував ліфт іншого виробника. Щодо ще 7%, або 17,13 млн грн. від цієї суми є сумніви, бо єдиний суперник переможця не вказав виробника пропонованого ліфта. Таким чином майже 90% відкритих торгів пройшли у «конкуретній» боротьбі між дилерами одного виробника ліфтів.

Топ-5 виробників ліфтів за обсягом підрядів, отриманих їхніми дилерами, такий:

  1. ТОВ «Завод Євроформат» – 339,54 млн грн.

Столичний завод записано на директора Ігоря Ткаченка, ПрАТ «КУА «Славутич-Інвест» Сергія Ткаченка та ТОВ «Завод Хіт Технологія» Віктора Калмаза і тієї ж самої КУА. За повідомленнями ЗМІ, «КУА «Славутич-капітал» підконтрольне дніпропетровському бізнесмену Генадію Корбану, який офіційно очолював інші підприємства з такою ж назвою (ТОВ «Славутич капітал», ТОВ «Депозитарно-фондова компанія «Славутич капітал»).

Сам виробник «Євроформат» не отримував підрядів «Київбудреконструкції», однак інші замовники Києва, Львова і Слов’янська зробили йому замовлень на 13,13 млн грн.

Кошти «Київбудреконструкції» поділили дилери заводу – ТОВ «Майстерліфт» і МП ТОВ «Промкомплекс». Більшість вони взяли без торгів або розіграли між собою, крім чотирьох тендерів, на які прийшло ще й  ТОВ «Лекс-Л» із ліфтами від ТДВ «Укрліфтсервіс».

Дилери пов’язані з «Євроформатом». «Майстерліфт» належить Святославу Тригубу і КУА «Славутич-Інвест», а «Промкомплекс» – згаданому Віктору Калмазу і Андрію Мостовому.

«Славутич-інвест» володіє часткою ТОВ «Науково-виробниче підприємство Агрінол» племінників та екс-помічника нардепа з «Волі народу» Олександра Пономарьова.

  1. ТДВ «Укрліфтсервіс» – 198,29 млн грн.

Із цих коштів 40% київський завод Юрія Курдюмова, який в 1998 році йшов у нардепи від СДПУ(о) Віктора Медведчука, отримав самостійно без торгів. Більшість решти 60% розіграли між собою його дилери ТОВ «Юніт-Л» і ТОВ «Лекс-Л», крім двох тендерів, які «Лекс-Л» виграв у єдиного суперника «Майстерліфту» із ліфтами від «Євроформату».

Дилери пов’язані з «Укрліфтсервісом». «Лекс-Л» Олексія Нестеренка раніше очолював Сергій Баліоз, який вказав на тендері номер телефону +380933656618, використовуваний ТОВ «Максван» Юрія Курдюмова і Максима Солоданюка, а фірма «Юніт-Л» належить ТОВ «Сейхан Груп» Ахмету Їлдизу з Казахстану, який був керівником «Максвану».

  1. ВАТ «Могилевлифтмаш» (Білорусь) – 61,33 млн грн.

Білоруський державний завод не брав участі в тендерах в Україні. Він поставляє ліфти через дилера ТОВ «АДР Конкорд», який не отримував підрядів «Київбудреконструкції», однак інші замовники Києва і Вінниці зробили йому замовлень на 2,67 млн грн.

Кошти «Київбудреконструкції» поділили субдилери заводу – ТОВ «Ліфти України» і ПП «Ноосфера». При цьому 18% суми без торгів отримали «Ліфти України». «Ноосфера» виграла 54% суми в ТОВ «Рембудмонтаж-ВВС» із тими ж білоруськими ліфтами і 28% суми у ТОВ «Євроліфт», яке не вказало модель і виробника пропонованих ліфтів.

Зв’язку між субдилерами знайти не вдалося. «Ноосфера» належить Юрію Бровченку, а раніше власниками були Кирило Авраменко і Наталія Полонська. «Ліфти України» належать Ярославу Голоколенку, а раніше партнером була Мальвіна Луковина. Вона володіє  ТОВ «Укрпрофліфт» разом з Олександром Вініченком – колишнім директором ТОВ «Богдан Ліфт», засновником якого є ТОВ «Автомобільна група «Богдан».

  1. ПрАТ «Отіс» – 6,26 млн грн.

Київський завод «Отіс» американської компанії «OTIS Investments L.L.C.» зі складу американської корпорації «United Technologies» отримав свої підряди без торгів.

За даними «Текстів», з 2008 року «Отіс» отримав підрядів на 150,00 млн грн.. Найбільші тендерні здобутки припали на 2011 рік і 2016 рік, а в 2013-2014 роках і нині триває спад.

  1. Невідомий виробник – 3,79 млн грн.

Йдеться про чотири підряди, отримані без торгів у вересні 2016 року ТОВ «Ампіра Трейдинг Лімітед» («Зім Лтд»). Воно мало реконструювати ліфти за адресами вул. Подвойського, 9-А, вул. Щусєва, 34/1, вул. Толстого, 22, під’їзд 1, вул. Мурашка, 4.

Ця компанія один раз згадувалась як один з підрядників Департаменту інфраструктури міста Сумської міської ради у кримінальному провадженні щодо загибелі немовляти через несправність ліфта, але обслуговувала той ліфт інша фірма – ТОВ «Міськсумиліфт».


Замовлення на реконструкцію ліфтів розподілилися між дев’ятьма підрядниками:

  • «Майстерліфт» із ліфтами «Євроформату» – 192,61 млн грн.
  • «Промкомплекс» із ліфтами «Євроформату» – 146,93 млн грн.
  • «Укрліфтсервіс» із власними ліфтами – 81,29 млн грн.
  • «Лекс-Л» із ліфтами «Укрліфтсервісу» – 73,98 млн грн.
  • «Ноосфера» із ліфтами «Могилевлифтмашу» – 50,24 млн грн.
  • «Юніт-Л» із ліфтами «Укрліфтсервісу»– 43,02 млн грн.
  • «Ліфти України» із ліфтами «Могилевлифтмашу» – 11,09 млн грн.
  • «Отіс» із власними ліфтами – 6,26 млн грн.
  • «Ампіра Трейдинг Лімітед» («Зім Лтд») невідомо з чим – 3,79 млн грн.

Анна Сорока, «Наші гроші»