Прокуратура відбирає у Ахметова незаконно приватизовану насосну станцію на Печерську
04.04.2019   //  

Службові особи ПАТ «Київенерго» та інші підозрюються у заволодінні комунальною насосною станцією № 4 по вул. Курганівська, 4 у Печерському районі Києва. Про це свідчить ухвала Печерського райсуду Києва від 15 лютого.

За даними слідства, в порушення законодавства відбулося неправомірне оформлення права власності на цю насосну станцію (загальна площа 2854 кв м) і її подальша реалізація на користь ТОВ «ДТЕК Сервіс».

Слідчі встановили, що спочатку у лютому 2017 року приватний нотаріус, ймовірно, з порушенням оформила право власності на насосну станцію на підставі наданих службовими особами ПАТ «Київенерго» документів. А у грудні 2017 року станцію продали ТОВ «ДТЕК Сервіс» за 14 млн грн. Будівля розміщена на комунальній ділянці площею 0,36 га по вул. Курганівська, 4 у центрі Києва.

Слідчі стверджують, що жодних рішень про відчуження насосної станції Київрада не приймала. Крім того, до статутного фонду «Київенерго» вона теж не передавалася.

Зауважимо, що у 2005 році «Київенерго» вже подавало пакет документів в Головне управління Комунальної власності м. Києва для оформлення свідоцтва про право власності на насосну станцію № 4, однак отримало відмову у зв’язку з відсутністю підстав для таких дій.

Процесуальне керівництво у кримінальному провадженні, розпочатому у березні 2018 року на підставі матеріалів Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області, здійснює Київська місцева прокуратура № 6.

14.02.2019 прокурор у провадженні виніс постанову про визнання насосної станції № 4 речовим доказом. 15.02.2019 суд наклав арешт на станцію і заборонив будь-які дії, пов’язані з її відчуженням чи розпорядженням.

Прокуратура також подала позов до Госпсуду Києва з вимогою скасувати рішення нотаріуса про реєстрацію права власності на насосну станцію за ПАТ «Київенерго», визнати недійсним договір про продаж станції ТОВ «ДТЕК Сервіс», а також скасувати реєстрацію права власності на будівлю за цією фірмою. Розгляд призначено на 18 квітня.

Засновниками ТОВ «ДТЕК Сервіс» є DTEK B.V. (99,99%) Ріната Ахметова і ТОВ «Перший радник» (0,01%), засновником якого є Анатолій Шкурка. ПАТ «Київенерго» також контролює Рінат Ахметов.

Насосна станція №4 забезпечує теплопостачання 1176 споживачів столиці, серед яких 9 шкіл, 10 дитячих садків, 18 лікувальних закладів, 261 житловий будинок та 878 інших споживачів центральної частини Києва, зокрема низка державних закладів.