АМКУ вже два роки не штрафує «OstChem» Фірташа за монополізм на ринку добрив (відео)
04.04.2019   //  

Влітку минулого року керівник АМКУ Юрій Терентьєв змінив державного уповноваженого, відповідального за розслідування у справі щодо зловживання монопольним становищем учасників групи «OstChem», взявши справу під власний контроль. Про це розповіла державна уповноважена Агія Загребельська в інтерв’ю «Бігус.інфо».

«Сьогодні справа «OstChem’у» перебуває на розслідуванні в голови АМКУ. Рішення по цій справі не прийнято, проект рішення на засідання АМКУ не виносився», – уточнила Загребельська.

Йдеться про справу щодо зловживання монопольним становищем компаніями «Азот», «Сєвєродонецьке об’єднання Азот», «Рівнеазот», а також «НФ Трейдінг Україна» із групи «OstChem» олігарха Дмитра Фірташа через встановлення необґрунтовано завищених цін на всі види азотних добрив.

В березні АМКУ направив відповідачам проект попередніх висновків і анонсував, що рішення «найближчим часом буде винесено на засідання Комітету».

Як повідомляла «Економічна правда», у Комітеті встановили, що монополіст умисне знижував рентабельність заводів, щоб мати можливість завищувати ціни, а у 2015 році в рамках однієї групи суб’єктів господарювання «спостерігалося штучне завищення вартості сировини та, відповідно, витрат підприємства-виробника».

«Так, у 2015 році ПАТ «Азот» та ПАТ «Рівнеазот» здійснювали взаємні поставки за цінами, що перевищували (до 57%) граничний рівень цін, встановлений НКРЕ», – йшлось у документі.

Однак станом на квітень 2019 року рішення про покарання компаній Дмитра Фірташа на розгляд АМКУ так і не було винесено.

Нагадаємо, Генеральна прокуратура у межах кримінального провадження від 2016 року звинувачувала керівника АМКУ Юрія Терентьєва у «прикритті протиправної діяльності» цигаркового монополіста ТОВ «Тедіс Україна». Цю справу Комітет розслідував неспішно, з жовтня 2015 року по грудень 2016-го. Тоді АМКУ все ж таки оштрафував «Тедіс» за зловживання монопольним становищем, однак, суттєво занизив суму штрафу – з 3,45 млрд грн до 0,43 млрд грн.

«Наші гроші» описали схему маніпуляцій з коефіцієнтами, за рахунок яких вдалось зменшити штраф «Тедісу» (детальніше у матеріалі «Антимонопольний комітет і барони-розбійники»). В інтерв’ю «Бізнес.Цензору» Юрій Терентьєв заперечив факт заниження суми штрафу, однак не навів щодо цього жодної аргументації (див. «Відповідь на вигадки голови АМКУ. Поабзацно»).

На відео прес-конференція генпрокурора Юрія Луценка і міністра МВС Арсена Авакова 2016 року стосовно ролі керівника АМКУ Юрія Терентьєва у злочинах “Тедісу”: