Дорожники таємно розіграли 205 мільйонів на міст між фірмами з орбіти свого екс-шефа
31.03.2019   //  

Служба автомобільних доріг у Черкаській області 26 березня за результатами тендеру замовила ТОВ «Мост-Девелопмент» реконструкцію шляхопроводу за 204,61 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч реконструюють шляхопровід через залізницю та підходи до нього на км 520+101 автодороги державного значення М-12 Стрий – Тернопіль – Кропивницький – Знам’янка.

Підсумкова відомість ресурсів і кошториси не опубліковані, що не дозволяє порівняти ціни матеріалів із ринковими цінами на предмет можливого завищення.

Гарантійний строк на опорні частини становить 30 років, на деформаційні шви, з’єднання моста з насипом, систему відведення води, огорожі та поручні – 20 років, на захист від корозії – 15 років, на асфальтобетонне покриття – 10 років, на бар’єрне огородження – 5 років, на розмітку холодним пластиком – 3 роки, на дорожні знаки і сигнальні стовпчики – 2 роки, на розмітку фарбою – півроку. На заробітну плату піде 3,04 млн грн., тобто 1,5% від загальної вартості підряду. На прибуток відведено ще 2,3% – 4,76 млн грн. Ціна угоди всього на 0,1% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 204,72 млн грн.

Київський «Мост-Девелопмент» Дмитра Бондарця і Сергія Поспєлова приніс атестат асфальтобетонного заводу від уманського ТОВ «Авангард» Бахтіяра Сапаєва. З 2017 року переможець отримав підрядів на 372,27 млн грн., майже всі – у Черкаської САД.

Єдиним конкурентом було уманське ТОВ «ШРБУ-48» того ж Бахтіяра Сапаєва, Ігоря Воткалюка і Руслана Губи, причому ніхто не знижував ціну під час аукціону.

Воткалюка, Сапаєва та Губу поєднує ПАТ «Уманьавтодор», яке покинуло недобудованим міст у Запоріжжі та фігурує в низці кримінальних справ. Губа очолював правління товариства, Воткалюк був головним інженером, а Сапаєв – одним із власників.

Сапаєв продав свій контрольний пакет акцій в «Уманьавтодорі» у вересні 2017 року, а у жовтні разом із Губою увійшов до числа засновників «ШРБУ-48», яке на той момент очолював Воткалюк. Відтоді й розпочалися великі тендерні перемоги підприємства. Із 2017 року «ШРБУ-48» виграло дорожніх тендерів на 2,08 млрд грн.

У 2005-2010 роках Сапаєв очолював Черкаську САД, а в 2010 році – ДК «Автомобільні дороги України». Видання «Forbes» пов’язувало його із Володимиром Демішканом – другом Віктора Януковича і багаторічним очільником Служби автомобільних доріг.

У своїй тендерній пропозиції «ШРБУ-48» вказало, що орендуватиме частину техніки та купуватиме асфальтобетон в «Авангарду». За інформацією київської прокуратури, «ШРБУ-48», «Авангард» та «Уманьавтодор» звітують до податкової з однієї ІР-адреси.

Із листопада 2017 року прокуратура розслідує злочинну схему за участі «Уманьавтодору» та «Авангарду». Досудове слідство встановило, що загальна сума коштів, яка була знята готівкою та привласнена фактичними керівниками «Уманьавтодору» протягом 2016-2017 років складає 117 млн грн. Усі ці кошти надходили на рахунки товариства від служб автомобільних доріг у Київській, Запорізькій, Волинській та Полтавській областях.

Також поліція розслідує ремонт «ШРБУ-48» доріг Т-24-03 Орадівка – Христинівка – Жашків – Корсунь – Шевченківський – Мошни – Сарни та Т-02-02 Могилів-Подільський – Ямпіль – Бершадь – Умань через можливе завищення об’ємів виконаних робіт.