Фірма сусіда Азарова зробить надбудову у будинку біля Бессарабки
29.03.2019   //  

Департамент містобудування та архітектури КМДА видав ПП «Фірма «СОЛО» містобудівні умови та обмеження на добудову поверху під офіси у будівлі по вул. Велика Васильківська, 4, що навпроти Бессарабського ринку і офісного центру «Арена Сіті». Про це свідчать дані офіційного сайту Департаменту.

Фірмі дозволено провести «реконструкцію з розширенням нежилого будинку (літ. А) в частині влаштування мансардного поверху для розміщення офісних приміщень».

Висота будівлі вказана на рівні 11 метрів, однак остаточну висоту визначать у проектній документації.

Право власності на будівлю по вул. Велика Васильківська, 4 (літ. А) площею 603,6 кв м за Фірмою «СОЛО» зареєстровано на підставі договорів купівлі-продажу будинку комунальної власності шляхом викупу від 2005 року, а також договорів купівлі-продажу від 2015 року.

Зауважимо, що слідчі Головного управління Нацполіції у м. Києві з серпня 2018 року розслідують кримінальне провадження за фактом проведення земляних та будівельних робіт в порушення вимог діючого містобудівного та пам’ятко-охоронного законодавства.

Слідчі посилаються на акт перевірки, проведеної 16.05.2018 Громадською спілкою «Київська міська організація Українське товариство охорони пам’яток історії та культури», відповідно до якого по вул. Велика Васильківська, 4 проводяться незаконні будівельні роботи, внаслідок чого був пошкоджений та зруйнований єдиний архітектурний комплекс – Велика Васильківська.

За адресою: вул. Велика Васильківська, 4 зареєстровано нежитлові будинки літ. А і Б. Будинок літ. А площею 407,5 кв м зареєстрований за Фірмою «Соло».

У 2016 році фірма отримала декларацію про початок виконання будівельних робіт «Реконструкція групи нежитлових приміщень № 1, № 2 під офісні приміщення», а у 2017-му – декларацію про готовність  об’єкта до експлуатації.

Засновником ПП «Фірма «СОЛО» є ТОВ «САС», засновниками якого є Альберт Залялутдінов (0,3%) і Сергій Смирний (99,7%). Смирний відомий тим, що з 2003 року був співзасновником кооперативу «Чехово» у смт Санаторне поблизу Фороса (Крим) разом з сім’єю екс-прем’єра Миколи Азарова. У 2012 році Смирний балотувався до Верховної Ради по списку партії Наталії Королевської «Україна – Вперед!» під номером 13.

Керівником обох фірм є Валерій Желепа, чоловік судді Київського апеляційного суду Оксани Желепи. Їхній син Олександр Желепа є помічником судді того ж суду (станом на 2017 рік – це був суддя Микола Панченко).

Зауважимо, що ПП «Фірма «СОЛО» також є власником будівлі площею 1039 кв м, що розташована поруч на вул. Велика Васильківська, 6. Крім того, ТОВ «Турман», засновником якого є Смирний, з 2017 р. є власником нежитлових приміщень площею 198 кв м у будівлі на бульварі Тараса Шевченка, 1, що теж неподалік.

ТОВ «САС» і Сергій Смирний також є засновниками ТОВ «ВВ «Інвест». З 2015 року прокуратура відбирала у цієї фірми нежитлові приміщення на вул. Старовокзальна, 13/146 літ. «А» (997 кв м), по вул. Саксаганського, 145 літ. «А» (339 кв м) та по вул. Саксаганського, 143 літ. «А» (722,8 кв м). Підставою стало невиконання фірмою умови інвестиційного договору ще від 2006 року. Зокрема, за цим договором інвестор мав знести спірні будівлі і на їх місці побудувати нові, з яких 4500 кв м передати місту; а також побудувати 4000 кв м приміщень для розміщення Святошинського районного суду м. Києва на вул. Якуба Коласа, 27-А.

У серпні 2017 року Госпсуд Києва (суддя Босий В.П.) визнав право комунальної власності на вказані приміщення на вул. Старовокзальній і Саксаганського, витребувавши їх у ТОВ «ВВ Інвест».  Втім, Київський апеляційний госпсуд (судді Скрипка І.М., Гончаров С.А., Михайльська Ю.Б.) це рішення скасував, а провадження у справі закрив. Касацію прокуратура не подавала.