Архіваріусів Мін’юсту викрили на хабарях за видачу дублікатів права власності на майно
27.03.2019   //  

22 березня оперативники піймали на хабарі трьох посадовців Державного нотаріального архіву у Дніпропетровській області. Про це повідомило Управління захисту економіки в Дніпропетровській області Нацполіції.

Задокументовано одержання працівниками архіву хабаря на суму понад 100 тис. грн. Неправомірну вигоду працівники архіву вимагали за оформлення дублікатів документів щодо права власності на об’єкти нерухомості. За даними правоохоронців, в архіві робили це систематично.

Державний нотаріальний архів – це структура, що створюється та ліквідується Міністерством юстиції. В кожній області є свій нотархів, окремі архіви мають Київ та Севастополь. Всі архіви підпорядковуються теруправлінням тієї області чи міста, де вони розташовані. Саме до нотаріальних архівів здають документи нотаріуси після того, як припиняють діяльність. Після цього фірма чи людина, яка оформлювала документи в такого нотаріуса і з якихось причин їх втратила, за дублікатом має звертатися саме до Державного нотаріального архіву. Саме нотархіви видають дублікати документів у таких випадках і, як стверджують правоохоронці, працівники архіву перетворили таку видачу в схему.

За даними “Наших грошей”, схема з хабарями працівників нотархіву також діяла в Києві. З 2017 року справу розслідує слідчий відділ прокуратури Києва у провадженні 42017100000001388 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст 368 ККУ (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою).