ГПУ залишила комунальникам Палиці родовища бурштину, прострочивши оскарження
26.03.2019   //  

Верховний суд залишив без задоволення скаргу Генеральної прокурори щодо скасування комунальному підприємству «Волиньприродресурс» спеціального дозволу на видобуток бурштину в Волинській області.

Таке рішення суд прийняв 19 березня.

З матеріалів справи відомо, що на початку лютого 2017 року Державна служба геології та надр видала спецдозвіл на видобуток бурштину на ділянці Камінь-Каширська-2 «Волиньприродресурс» Волинської обласної ради. Спецдозвіл було видано на 20 років на підставі протоколу Державної комісії України по запасах корисних копалин, яка затвердила апробацію запасів ділянки. Комунальне підприємство стверджувало, що воно самостійно провело геологічне вивчення надр та підрахунок запасів. З спецдозволу відомо, що підприємство за його отримання сплатило 11,53 млн грн.

Через тиждень після цього ГПУ відкрила кримінальну справу  № 42017000000000354 від 08.02.2017 року за фактом зловживання службовим становищем чиновників Держгеонадара. Також було проведено ошуки в Держгеонадра та «Волиньприродресурс». Але з квітня 2017 року судовий реєстр не містить жодних відомостей про рух прокурорів в цьому кримінальному провадженні.

Попри відкриту кримінальну справу до Окружного адмінсуду Києва про скасування самого спецдозволу «Волиньприродресурс» ГПУ звернулася 30 жовтня 2017 року, пропустивши позовний термін. В прокуратурі попросили поновити термін, так як тільки в жовтні стало відомо, що жодне родовище бурштину в Волинській області на кінець 2016 року не обліковувалося,  а «Волиньприродресурс» не могло самостійно здійснити геологічну розвідку, бо не отримувало на те дозвіл Держгеонадр.

Але суд відмовився поновити позовний термін, так як ще за вісім місяців до цього прокуратура відкрила кримінальне провадження саме через підозру в незаконному видачі спецдозволу за схемою апробації. Тоді ж під час обшуку в Держгеонадр були вилучені документи, на основі яких комунальне підприємство отримало спецдозвіл на видобуток бурштину.

Цю позицію в червні минулого року підтримав Київський апеляційний адміністративний суд. З цими рішеннями погодився і Верховний суд, який не побачив поважних причин для поновлення позовного терміну на основі отриманого прокуратурою листа від Держгеонадр, де вона до цього вилучила всі документи в справі по видачі спецдозволу «Волиньприродресурс».

«Волиньприродресурс» засновано Волинською облрадою в квітні 2016 року. Одним з ініціаторів створення підприємства був голова облради Ігор Палиця, один з топ-менеджерів групи «Приват» та екс-очільник «Укрнафти». Після отримання спецдозволів Палиця заявив, що крім бурштину комунальне підприємство отримало право видобувати на 9 тис га торф та мідь на площі понад 3 тис га.

Після видачі спецдозволу  Волинська облрада призначила новим керівником «Волиньприродресурс» Василя Столяра, який був обраний в облраду від «Батьківщини». Раніше Столяр заявляв про конфлікт з Палицею та Ігорем Коломойским через контроль над футбольним клубом «Волинь». За даними ЗМІ, голосування в Волинські йоблраді перебуваються під контролем її голови.

Загалом, в один день 2 лютого 2017 року Держгеонадр без аукціонів видало «Волиньприродресур» чотири спецдозволи (№№ 6172-6175) на видобуток бурштину.

Мова йде про ділянки: Маневицька-1 (площі Троянівка, Галузія, Малевичі), Маневицька-2 (площі Череваха, Северинівка, Гута-Лісівська, Чорторийська та Велика Осниця), Камінь-Каширська-1 (площі сіл Бірки та Деревок) та згадану Камінь-Каширська-2 (площі села Фаринки-Західні, Гута-Боровенська, Фаринки та Седлище). По всіх ділянкам прокуратурі не вдається домогтися в судах поновлення позовного терміну.