АМКУ офіційно повідомив МЕРТ про схему віджиму грошей у бізнесу на «безкоштовних» штрих-кодах
26.03.2019   //  

Антимонопольний комітет порекомендував Міністерству економічного розвитку і торгівлі переглянути норми Положення про штрихове кодування товарів, привівши його у відповідність до реальності, або реальність – у відповідність до Положення. Про це повідомляється на сайті Комітету.

Префікс GS1 являє собою перші дві-три цифри у штрих-коді. Кожна національна організація GS1 використовує надані префікси для адміністрування системи нумерації у своїх країнах. В Україні префіксом GS1 є цифри «482».
Штрихове кодування використовують для «віртуального відображення» товарів у електронних системах. У штриховому коді подається ідентифікаційний номер товару, який є його однозначним позначенням. Сканер декодує штриховий код, передає у касовий апарат його ідентифікаційний номер, а за ним система підтягує ціну товару і автоматично реєструє касову операцію. При експорті будь-якої групи товарів наявність штрих-коду є обов’язковою.

Комітет встановив, що нібито безоплатне отримання свідоцтва про присвоєння номера префікса та номера GS1, коштує суб’єктам господарювання грошей – у вигляді сплати членських внесків за вимушений вступ до Асоціації, яка видає такі свідоцтва.

Нагадаємо, що префікс GS1 являє собою перші дві-три цифри у штрих-коді, решту цифр формують унікальний для кожного окремого товару ідентифікаційний номер, необхідний для «віртуального відображення» товарів у електронних системах.

Організацією, яка видає штрих-коди, є Асоціація товарної нумерації України «ДжіЕс1 Україна».

Дослідження питання невідповідності між реальними умовами отримання префіксів і номерів GS1 та прописаними у Положенні про штрихове кодування товарів Мінекономрозвитку Антимонопольний комітет проводилось під керівництвом державної уповноваженої Агії Загребельської.

З’ясувалось, що для отримання штрихового коду, членам Асоціації необхідно після подачі відповідної заявки сплатити членський внесок у розмірі, визначеному додатковою угодою. А от для вступу необхідно до Асоціації необхідно буде сплатити також вступний та річні членські внески (дивіться детальніше розцінки Асоціації на картинці нижче).

Асоціації повідомила, що діє як неприбуткова організація і «єдиним джерелом забезпечення її діяльності є членські внески асоційованих членів, розрахункові розміри яких були встановлені ще у 1990-х роках і відтоді не збільшувалися».

Проте антимонопольники пояснили, що в окремих випадках обов’язкове приховане платне маркування товарів штрих-кодами формує додаткові бар’єри для входження нових підприємств на ринок.

Так, АМКУ порекомендував Міністерству економічного розвитку і торгівлі розробити, погодити та внести зміни до Положення про штрихове кодування товарів, які б відповідали фактичним умовам отримання суб’єктами господарювання свідоцтв на право використання присвоєного Асоціацією Префікса GS1 підприємства та ідентифікаційного номера GS1.

Про результати розгляду рекомендацій Мінекономіки повинне повідомити Комітет у 60-тиденний строк з дня їх отримання.

Нагадаємо, у Асоціації «ДжіЕс1 Україна» є представники, у яких також можна оформити документи на штрих-коди за більші гроші, але значно коротший термін. Наприклад, один із таких представників, ПП «Укрлегпром Консалт», пропонує оформити заявку на присвоєння штрих-коду в Асоціацію за один день і це буде коштувати $60. Сам майстер-файл з кодом буде згенеровано за одну годину і $60.

Раніше «НГ» встановили, що згадана компанія може бути пов’язана з самої Асоціацією «ДжіЕс1 Україна».