Відділ ОДА, який курує дружина нардепа від БПП, профінансував агітацію за Порошенка
22.03.2019   //  

Відділ взаємодії із засобами масової інформації Тернопільської облдержадміністрації у 2018-2019 рр. замовив за 340 тис грн. виготовлення та розміщення постерів, сіті-лайтів, частина з яких агітує за кандидата в президенти України Петра Порошенка, повторюючи концепцію, кольористику, символізм гасел і тексти білбордів на його підтримку як кандидата в президенти. Про це написав Назарій Наджога у «Терміново».

У липні 2018 року відділ взаємодії зі ЗМІ замовив ФОП Руслан Цимбал постери для білбордів, банери та сіті-лайти за 185,5 тис грн. Зокрема, чиновники замовили 700 постерів на білборди розміром 3х6 метрів та 60 постерів на сітілайти. У 2019 р. Руслан Цимбал теж переміг на відкритих торгах щодо друку та розміщення постерів на замовлення відділу взаємодії із ЗМІ ОДА. Зокрема, згідно з договором від 14.03.2019, ФОП повинен виготовити та розмістити на білборди ще 690 постерів на 155,2 тис грн.

В ОДА, відповідаючи на інформаційний запит, пояснили: «Тематика розміщеної зовнішньої соціальної реклами – історичні події, що мали вирішальну роль у формуванні української державності. Інформативні матеріали розміщуються з метою підтримки бойового духу населення у нелегкі часи відстоювання територіальної цілісності, для патріотичного виховання дітей та молоді, вшанування пам’яті Героїв України, а також дотримання християнських та славних традицій українського народу».

Щодо 700 перших постерів, 60 сіті-лайтів та 7 банерів, то в ОДА роз’яснили, що їх виготовлено для висвітлення та анонсування фестивалю «Дзвони Лемківщини», 75-річчя Третього Надзвичайного Великого збору ОУН в селі Золота Слобода, вітання військовослужбовців з Днем Незалежності, а також «думки громадських діячів щодо важливості створення Єдиної помісної церкви України» .

Радник голови Тернопільської ОДА Мар’яна Юрик, яка є куратором відділу взаємодії із ЗМІ, підтвердила, що ОДА замовляла постери для білбордів щодо підтримки Томосу. Водночас, вона не дала прямої відповіді, чи замовляли в обладміністрації скандальний постер, розміщений у місті Монастириська, на якому було зображено священика УГКЦ Ігоря Джиджору, який нібито підтримує патріота президента і вітає співвітчизників з наданням українській церкві Томосу.

Ще одна важлива дата, яка висвітлювалася на білбордах довкола Тернополя, в колористиці, схожій на агітацію кандидата в президенти Петра Порошенка, стосувалася відзначення 27 річниці Референдуму проголошення незалежності України – «історичної події, що мала вирішальну роль у формуванні української державності».

З таких білбордів жителів та гостей Тернопільщини вітали голови двох об’єднаних територіальних громад: Анатолій Кулик (Байковецька ОТГ) та Олег Кохман (Великогаївська ОТГ). Ці білборди можна до сьогодні побачити на об’їзній Тернополя. В той же час, на постерах жодних вихідних даних, хто замовник, чи хто надрукував.

За словами Мар’яни Юрик, концепцію постеру розробляє відділ взаємодії із ЗМІ. Видання зазначило, що справді зараз по Тернополю розміщені білборди з написом «Тернопільська ОДА» та державним гербом. Плюс гасло «Реальні справи». Плюс бордовий колір, плюс шрифт та розташування тексту. У кандидата в президенти України Порошенка повне передвиборче гасло звучить: «Реальні справи, а не брехливі обіцянки». І також у схожій колористиці, у схожому шрифті тексту, що й постери для білбордів ОДА.

Мар’яна Юрик – дружина народного депутата Тараса Юрика, який обраний по одномандатному виборчому окрузі №165 (центр Зборів) від Блоку Петра Порошенка. Крім того, він – голова Тернопільської територіальної організації політичної партії імені чинного Президента.

Від «Наших грошей»:

Згідно з даними системи «Прозорро», у 2018-2019 рр. ФОП Руслан Цимбал отримав замовлень на загальну суму 1,01 млн грн.