«Київавтодор» сховав ціни робіт від «труханівців» на 750 мільйонів
18.03.2019   //  

КК «Київавтодор» у лютому-березні за результатами тендерів повідомила про намір укласти дві угоди з ПП «Київшляхбуд» про будівництво і капітальний ремонт доріг на загальну суму 749,32 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2020 року збудують автодорогу між вулицею Олекси Довбуша та Броварським проспектом у Дніпровському районі за 374,50 млн грн. і капітально відремонтують проспект Космонавта Комарова у Солом’янському районі за 374,83 млн грн.

Кошториси і підсумкові відомості ресурсів не опубліковані, тому ціни на матеріали та обладнання неможливо порівняти з ринковими цінами на предмет завищення.

Гарантійний строк на гранітні бортові камені та металеві опори освітлення становить 15 років, на основу дорожнього одягу, плити під трамвайні колії, чавунні люки і решітки, бетонні плити під люки, бетонні й залізобетонні бортові камені, металеве бар’єрне та направляюче пішохідне огородження – 10 років, на водопропускні труби – 6 років, на покриття з асфальтобетону і плитки – 5 років, на розмітку холодним пластиком – рік.

Сума угод на 0,8% нижча від загальної очікуваної вартості закупівлі у 755,01 млн грн.

До будівельного тендеру не допустили ТОВ «Північно-український будівельний альянс» за нестачу техніки, відсутність документального підтвердження наявності одного з бульдозерів і невідповідність банківської гарантії вимогам тендеру. Фірма оскаржила своє відхилення в АМКУ, заперечивши наявність цих недоліків, але згодом відкликала скаргу.

«Київшляхбуд» разом із ТОВ «Ростдорстрой» входить у групу авторитетного бізнесмена Олександра Жукова та мера Одеси Геннадія Труханова. Його бенефіціарами через фірму «Оттема» (Угорщина) значаться Євген Коновалов і Юрій Шумахер – депутат Одеської міськради від партії «Довіряй ділам» Труханова. Директором є Олександр Ращупкін.

Нагадаємо, службовців «Київавтодору» і переможців торгів «Київшляхбуд», ПрАТ «Броварське шляхово-будівельне управління №50», ТОВ «Глобус-авто», ТОВ «Тілльман Інжинірінг» і ТОВ «Основа» підозрювали у виведенні коштів на рахунки фірм з ознаками фіктивності. У якості проміжних ланок від «Київшляхбуду» до таких фірм у справі фігурували ТОВ «Ростдорстрой» і ТОВ «Будівельна компанія Ескадор».

Нинішній керівник «Київавтодору» Олександр Густєлєв раніше був помічником екс-нардепа від Партії регіонів Олександра Пресмана (нині – група «Партія «Відродження»). Пресман в інтерв’ю не приховує дружні стосунки з мером Одеси Трухановим.

Єдиним конкурентом було ТОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл», яке заснували Онур Четінджевіз, Ісхан Четінджевіз з Туреччини і львів’янин Олег Фаріон, причому ніхто не знижував ціну під час аукціонів. Ця компанія нібито вже не має стосунку до турецької «Onur Taahhut Tasimacilik Insaat Tic. ve Sanayi A.S.», а потрапила під вплив першого заступника голови фракції БПП Ігоря Кононенка. А її турецькі «родоначальники» повернулись на український ринок турецькою юрособою. Однак договори з боку українського «Онуру» підписує інженер-будівельник Ібас Ілхамі Туфан.

Нагадаємо, у 2018 році турецький «Onur» та український «Онур» зайняли відповідно друге і третє місця у Топ-10 найбільших дорожніх ремонтників від «Наших грошей».