АМКУ відправив у трирічний «бан» фармкомпанії, за чиїми розпилами три роки слідкували і журналісти і прокуратура
17.03.2019   //  

Тернопільське територіальне відділення АМКУ оштрафувало ТОВ «Альтерамед» та ТОВ «Вівамедіка» на загалом 85,35 тис. грн за спотворення результатів торгів Тернопільської університетської лікарні. Про це свідчить рішення Відділення від 13 березня.

Йдеться про закупівлю штучних суглобів очікуваною вартістю 650 тис. грн, проведену Тернопільською університетською лікарнею у травні-червні минулого року.

«Наші гроші.Львів» повідомляли, що участь у тендері взяли компанії з ознаками пов’язаності – «Альтерамед» та «Вівамедіка», останнє з яких отримало підряд (нині перейменоване у ТОВ «Астракор»). Журналісти виявили, що учасники пропонували протези одного і того ж виробника, а їхні документи були однаково оформленими та містили ідентичні недоліки друку.

Відмічалось також, що «Альтерамед» та «Астракор» не вперше розігрують державні тендери: протягом 2017-половини 2018 років фірми перетнулись на дев’яти закупівлях. Станом на березень цього року кількість спільних для підприємств тендерів не змінилась, адже вони припинили ходити на конкурентні закупівлі в середині минулого року.

Причиною цьому могло послугувати розслідування Тернопільського ОТВ АМКУ, матеріали по якому почали збирати влітку 2018-го. Розгляд справи на основі зібраних даних розпочали у грудні.

Так, Відділення довело, що:

  • Учасники використовували одну IP-адресу при завантаженні конкурсних документів та проведенні банківських операцій;
  • Конкурсні документи учасників були подані одним користувачем. Вони містили спільні помилки та були схожими за оформленням, однаково названі, а крім того – створені протягом одного дня близько за часом та за допомогою одного і того ж програмного забезпечення;
  • У ході аукціону фірми узгоджено не грали на пониження;
  • У них були налагоджені господарські зв’язки.

Переможець аналізованих торгів, ТОВ «Астракор», отримав 68 тис. грн штрафу, а ТОВ «Альтерамед» – 17,35 тис. грн.

Нагадаємо, на той час зареєстровані у Києві компанії розігрували тендери не лише на території Тернопільщини. У жовтні 2016 року «Наші гроші.Запоріжжя» фіксували рухи у межах досудового розслідування Запорізької місцевої прокуратури стосовно діяльності невеликого кола компаній, серед яких, «Альтерамед» та «Вівамедіка». Слідчі підозрювали фігурантів розслідування у антиконкурентних узгоджених діях на тендері місцевого замовника, наводячи низку фактів на підтвердження гіпотези про змову. Втім, за даними судового реєстру, це розслідування було «точковим» і продовження не мало.

Додамо, в середині 2018 року, якраз тоді, коли змовниками зацікавилось Тернопільське ОТВ АМКУ, ТОВ «Альтерамед» змінило місце реєстрації у Києві, а контроль над фірмою перейшов від киянки Наталії Буянової до прописаного на Львівщині Олега Іванія.

ТОВ «Вівамедіка» у відповідь на рухи антимонопольників змінило назву на «Астракор», а його місце реєстрації перенесли з Києва у Хмельницький. Орієнтовно тоді ж засновників фірми, киянина Миколу Харіна та  львів’янина Олега Ковальського, замінила компанія з Сейшельських остовів «Аракс Трейд Груп ЛТД».

Раніше Микола Харін працював у ТОВ «Лізоформ Медікал», а згадуваний Ковальський є одним із співзасновників цього підприємства. Контролером «Лізоформ Медікал» виступає Заза Берадзе. Сьогодні продовжується судовий спір за позовом ще двох фармацевтичних компаній Берадзе – ТОВ «Віріліс» та ТОВ «Госпітальний менеджмент» проти Волинського ОТВ АМКУ, яке восени 2017 року оштрафувало їх за тендерну змову.