«Укрнафта» через ДБР намагається засудити НАБУ за злив даних антимонопольникам про картель Коломойського
15.03.2019   //  

Державне бюро розслідувань проводить слідство у кримінальному провадження щодо можливого розголошення посадовими особами Національного антикорупційного бюро таємниці слідства у справі ПАТ «Укрнафта».

Про це йдеться в ухвалі Шевченківського районного суду міста Києва, повідомляє «Слово і Діло».

Слідчі ДБР  розслідують, зокрема, можливе розголошення детективами НАБУ  комерційної  та банківської таємниці ПАТ «Укрнафта», персональної інформації про службових осіб, поширену вибірково та з упереджено інтерпретованим «обвинувальних ухилом».

За версією  заявника у справі, це призвело до виникнення загрози завдання «Укрнафта» матеріальної шкоди, розмір якої важко визначити без проведення відповідної експертизи, але ця сума може становити більше 3,3 млрд грн. З судової ухвали відомо, що вказана шкода може виникнути у разі розголошення посадовцями НАБУ відомостей зі справи Антимонопольному комітету України.

Крім того, «Укрнафта» подала заяву до ДБР з проханням визнати компанію потерпілою у цьому провадженню, проте їй відмовили. У зв’язку з цим представник фірми подав скаргу до суду, який за результатами її розгляду зобов’язав Держбюро визнати «Укрнафту» потерпілою.

Нагадаємо, нещодавно НАБУ отримало доступ до документів «Укрнафти». В свою чергу компанія намагалася оскаржити цей доступ. Раніше у НАБУ заявили, що «Укрнафта» не мала права поставляти нафту без передоплати.

 

Від «Наших грошей»

НАБУ розслідує кримінальне провадження №42015000000000722 від 16.04.2015 року про виведення коштів компанії через нафтові аукціони. Саме в рамках цього провадження, на думку адвокатів «Укрнафти», детективи НАБУ могли завдати шкоди компанії.

Нагадаємо, раніше НАБУ з’ясувало, що з березня по серпень 2015 р. «Укрнафта»віддавала свою нафту без оплати п’яти компаніям – ТОВ «Галнафта», ТОВ «Гарант-УТН», ТОВ «Техтрейд Груп», ТОВ «ТД «Прикарпаттянафтотрейд» та ТОВ «Котлас». Їм було відвантажено 600 тис. т нафти (трохи менше половини річного видобутку) на суму 7,74 млрд грн. Сировина була продана підконтрольній групі «Приват» – ПАТ «Укртатнафта» і потім як фінансова допомога переведені на інші фірми, частина нафтопродуктів була продана за аванс самій «Укрнафті». В схемі також було задіяне «НПК «Галичина».

В березні 2017 Антимонопольний комітет оштрафував фігурантів справи НАБУ за змову і наклав на них 1,3 млрд грн. штрафу

В лютому Північний апеляційний суд відмінив штраф для НПК «Галичина»,  інші фірми оскаржили штраф в судах першої інстанції.

Крім того, АМКУ розслідує справу про порушення «Укрнафтою» антимонопольного законодавства на роздрібному ринку палива. До розслідування долучені дані, які НАБУ зібрала під час розслідування в іншому кримінальному провадженні – №32015100110000105.

На засіданні 13 листопада 2018 року АМКУ мав прийняти кінцеві висновки у справі, однак незадовго до цього, 8 листопада, «приватівці» заблокували через суд розгляд цього провадження. 4 грудня, коли АМКУ зробив спробу розглянути справу, на засіданні з’явився держвиконавець із нагадуванням про судову заборону.

«Укрнафта» через суд намагається заборонити АМКУ використовувати дані слідства в цій справі. Хоча підприємство програло відповідний позов в першій інстанції, але в січні Шостий апеляційний адміністративний суд пішов на зустріч «Укрнафті» і відправив її позов на повторний розгляд. А 4 березня Верховний суд відмовив в розгляді касації АМКУ на це рішення апеляційного суду.

З 2003 року «Укрнафта» контролюється менеджментом бізнес-групи «Приват» Ігоря Коломойського,  якій належить біля 43% акцій компанії. 50%+1 акція перебувають у власності НАК «Нафтогаз Україна».