Схема Бондара
11.03.2019   //  

Кандидат в президенти придумав як збудувати висотку в центрі Києва, базуючись на прострочених дозволах.

Мало хто може заслужити на те, щоб  схему назвали твоїм ім’ям. Ми вважаємо, що Віктор Бондар, екс-міністр, екс-губернатор, а нині – депутат і кандидат – це цілком заслужив. Бо подібної творчості «Наші гроші» ще не фіксували.

Місце реалізації: схил Кловського яру над Олександрівською лікарнею, де вже починають зводити 34-поверхову житлову багатоповерхівку з кількома підземними поверхами.

Перший дозвіл

Влітку 2004 року фірма Бондаря – ТОВ «Будінформ», де він володіє 50% разом з Ларисою Деревянко, отримала 0,22 га на вул. Мечникова, 7-б в оренду на 15 років. Згідно з рішенням Київради – для будівництва житлового будинку з офісними приміщеннями та вбудованою автостоянкою.

Важливо, що будувати тут житло не можна. Ця ділянка згідно до Генплану відноситься до території громадських будівель та споруд. Саме тому справа не рухалась роками. Однак  у 2010-ому  «Будінформу» якимсь незбагненним чином вдалось отримати містобудівні умови (МУО) на будівництво. Здавалось, що вже ніяких перепон не буде, але тут до влади прийшов Янукович. І у міністра, і губернатора часів Ющенка почались проблеми. Відобразились вони і на ділянці біля метро Кловська.

У 2011 році вступив в силу новий містобудівний закон, згідно до якого усі раніше видані МУО були дійсні ще протягом двох років, тобто лише до березня 2013-го року.

А у 2012 році суд за позовом прокуратури взагалі розірвав договір оренди.

Тобто станом на 2014-ий Бондар не мав ні ділянки, ні прав її забудовувати. Але тут колесо сансари крутонулось назад.

Реалізація схеми

У розпал подій Майдану, у лютому 2014-го, апеляційний суд з невідомих підстав раптом поновив «Будінформу» строк на подання скарги. І вже у квітні скасував рішення першої інстанції 2012-го року про розірвання договору оренди. Касаційну скаргу Київрада не спромоглася подати – запізнилася на 8 місяців.

Тепер надійшла черга до МУО. Отримати нову документацію на висотку-монстра було якщо не неможливо, то принаймні – дуже дорого. Тому пішли дешевшим і дуже творчим шляхом. Точніше двома шляхами.

По-перше. Старі МУО оголосили чинними в КМДА

Зробив це заступник директора Департаменту містобудування Андрій Вавриш у січні 2015 року, коли надіслав «Будінформу» відповідь-роз’яснення, де підтвердив чинність МУО 2010 року та можливість їх використання до завершення будівництва. Юридична сила такого «роз’яснення» – нікчемна, тому згодом зробили ще один крок.

По-друге. Старі МУО оголосили чинними в окружному суді

Для того, щоб зробити ці МУО більш легітимними, громадська організація (ГС «Громадський контроль та порядок»), наближена до того ж Вавриша, в кінці 2018-го пішла в суд, вимагаючи скасувати рішення ГУ містобудування КМДА про видачу «Будінформу» МУО 2010 року. 31 січня цього року суддя Окружного адмінсуду Києва Ігор Смолій сказав, що МУО видані правомірно і є чинними.

При цьому суддя Смолій побачив ст. 29 закону «Про регулювання містобудівної діяльності», яка каже, що МУО є чинними до завершення будівництва. І дивним чином не помітив ч.5 Прикінцевих положень цього ж Закону, де сказано, що всі видані до набрання чинності цим законом МУО втратили силу у 2013 році.

А ще, не дочікуючись рішення суду, у серпні минулого року «Будінформ» отримав дозвіл на будівельні роботи. ДАБІ такий дозвіл видає за умови подачі замовником усього пакету документів. «Будінформ» такі документи подав, знаючи, що один, але найголовніший  документ – просто-напросто недійсний. І, у разі перевірки ДАБІ, це легко виявити.

Як зупинити «молодого політика»

Фірма кандидата в президенти свої роботи вже почала. Щоправда, поки що  під виглядом укріплення схилу Кловського яру.

До речі, зауважимо, що вся важка техніка їздить через територію Олександрівської лікарні.

У серпні цього року у «Будінформа» закінчується строк оренди ділянки на Мечникова, 7-б. Поновлювати оренду цій фірмі чиновники не мають права хоча б тому, що це був недобросовісний орендар, який протягом останніх 5 років постійно мав заборгованість з орендної плати. Вже не згадуємо про всі порушення Генплану і державних будівельних норм.

У Київраді ряд депутатів, до яких неодноразово зверталися місцеві мешканці, зареєстрували проект рішення про відмову у продовженні оренди «Будінформу». І у цій ситуації допомогти зможе лише прискіплива увага громадськості. Інакше, Андрій Вавриш – чиновник із багатим минулим ще часів Януковича, який зараз позиціонує себе як девелопер, що забудовує, зокрема, Рибальський півострів, і співголова депутатської групи «Партія «Відродження» Віктор Бондар спокійно задовольнять власні комерційні інтереси, залишивши Києву чергового монстра.

А «схема Бондаря», народившись у 2014-ому,  стане одним із несподіваних наслідків, до яких привів Майдан.

 

Ірина Шарпінська,  «Наші гроші»