Протеже Гройсмана через суд пробивається на посаду керівника апарату АМКУ
11.03.2019   //  

Касаційний адміністративний суд відкрив провадження за скаргою Дмитра Лосєва, котрий у 2017 році виграв конкурс на зайняття посади керівника апарату Антимонопольного комітету, але не був призначений. Про це свідчить ухвала суду від 10 січня.

Йдеться про розгляд у суді третьої інстанції спору про визнання недійсними результатів конкурсу на зайняття посади керівника апарату Комітету, що відбувся на початку 2017 року. Первинними позивачами у справі виступили троє антимонопольників з числа близького оточення голови АМКУ Юрія Терентьєва (Юрій Литвин, Світлана Білянська (на той час – Гудзенко) та Олексій Хмельницький).

Троє позивачів були учасниками спірного конкурсу, однак програли заступникові голови Державного фонду сприяння місцевого самоврядування в Україні Дмитру Лосєву – кандидату з урядової вертикалі Володимира Гройсмана. Посилаючись на «порушення процедури», вони через суд добились блокування призначення Лосєва.

Паралельно з цим, ще один бар’єр для входу Лосєва в Комітет забезпечила тодішня Громадська рада при АМКУ, вказавши Юрію Терентьєву, що потенційний переможець конкурсу здався слабким кандидатом.

У сумі все це дозволило Терентьєву не призначати Лосєва. Натомість, призначити керівником апарату у якості «виконуючого обов’язки» (а отже, поза конкуренцією) Юрія Литвина, який до сьогоднішнього часу курує діяльність Апарату.

Проте призначенню Литвина передував його похід на офіційний конкурс – і програш в ньому. Литвин розв’язав ситуаційні завдання всього на 0,44 бали, отримавши недопуск від Комісії з питань вищого корпусу державної служби. Це рішення Комісії Литвин оскаржує у суді, апелюючи до «суттєвих порушень вимог чинного законодавства» при проведенні конкурсу.

Перегляд справи за позовами Литвина, Білянської та Хмельницького у суді касаційної інстанції може або заморозити існуючий стан справ, або задовольнити скаргу Лосєва, який добивається визнання результатів конкурсу правомірними. При позитивному для Лосєва вирішенні спору, він зможе отримати посаду, конкурс на зайняття якої виграв ще два роки тому.

Довідково: В обов’язки Керівника апарату Комітету входить:

  • загальне керівництво і координацію роботи структурних підрозділів апарату Комітету
  • організовує планування роботи з персоналом Комітету
  • організовує проведення конкурсів на зайняття вакантних посад
  • забезпечує організаційну та технічну підготовку засідань колегіальних органів Комітету, нарад у Голови Комітету
  • проводить оціночні співбесіди із керівниками ОТВ АМКУ
  • відповідає за комунікацію з громадянами та ЗМІ тощо.