Верховний Суд не побачив історичних ареалів у Києві і дав «зелене світло» незаконній забудові у сквері ім.Чкалова
07.03.2019   //  

Верховний Суд визнав протиправним та скасував припис Міністерства культури України від 14.04.2017, яким було зупинено будівельні роботи на вул. Гончара, 55-б у Києві. Про це свідчить постанова Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду Володимира Кравчука, Наталії Коваленко та Олександра Стародуба від 27 лютого.

У березні 2017 року працівники Мінкульту оглянули ділянку на вул. Гончара, 55-б і встановили, що там ведеться будівництво з порушенням законодавства України у сфері охорони культурної спадщини. А саме – без погодження з Мінкультом історико-містобудівного обґрунтування, науково-проектної документації та без дозволу на проведення земельних робіт.

Будівництво велося на ділянці Інституту геологічних наук НАН України впритул до адмінбудівлі Інституту, яка є пам’яткою містобудування та архітектури місцевого значення «Будинок Київського відділення Російського технічного товариства, 1911-1914 рр.».

Інститут оскаржив припис Мінкультури в суді. Суди перших двох інстанцій у задоволенні позову відмовили. А ось Верховний Суд – 27 лютого задовольнив. До такого висновку суд прийшов, розглянувши питання чи належний орган охорони культурної спадщини надав дозвіл, а також питання щодо необхідності отримання дозволу на земляні роботи.

ВС встановив, що дозвіл на проведення будівельних робіт у січні 2007 року видало Головне управління охорони культурної спадщини КМДА. Разом з тим Мінкульт переконаний, що такий дозвіл може видати лише міністерство, оскільки ділянка знаходиться на території історичного ареалу м. Києва.

Верховний Суд ВС зазначив, що дозвіл у межах історичних ареалів має видавати Мінкульт. А на території пам’яток місцевого значення – орган КМДА.

Надалі ВС навів доводи Інституту про те, що за даними офіційного сайту станом на 01.12.2017 межі історичного ареалу міста Києва Мінкультом не затверджені. Міністерство цього твердження не спростувало.

«Враховуючи відсутність затверджених меж історичного ареалу міста Києва, за що частково відповідає безпосередньо Міністерство культури України, позивач (Інститут геологічних наук НАН – ред.) мав підстави вважати, що надання дозволів на проведення робіт на пам’ятках місцевого значення належить до повноважень органу охорони культурної спадщини КМДА», – вказав ВС.

Крім того, ВС дійшов висновку, що на Інститут не поширюється ч.1 ст.35 закону «Про охорону культурної спадщини» і він не є особою, яка повинна одержувати дозвіл на проведення археологічних розвідок, розкопок, інших земляних робіт на об’єкті будівництва по вул. Олеся Гончара 55-б у м. Києві.

Нагадаємо, 15 листопада 2018 року консультативна рада з питань охорони культурної спадщини Департаменту охорони культурної спадщини КМДА погодила історико-містобудівне обґрунтування (ІМО) по об’єкту «Будівництво багатофункціонального комплексу по вул. О.Гончара, 55-Б у Києві».

На ділянці 0,33 га, що фактично є частиною скверу ім. В.Чкалова, зведуть 14-поверховий житловий будинок з вбудованими приміщеннями. Висота будівлі буде орієнтовно 56 метрів. Нагадаємо, у Центральному історичному ареалі Києва, відповідно до Генплану, висота будівель не повинна перевищувати 27 метрів.

Інвестором будівництва є ТОВ «Ділайвест». Засновником цієї фірми є кіпрська компанія «Sparenton Limited», кінцевими бенефіціарними власниками якої значаться Едуард Тананаєв, Богдана Тимощук і Юлія Харченко. Директором фірми є Ірина Зубенко.