Помічники Парубія злили чверть мільярда на каналізацію райцентру фірмі, яку підозрювали у розкраданні
05.03.2019   //  

ДП «Державний будівельний комбінат Управління справами апарату Верховної Ради України» 1 березня уклало угоду з ТОВ «Гелон Груп» про додаткові роботи з реконструкції каналізаційних очисних споруд у місті Старокостянтинів Хмельницької області на 264,04 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

У 2016 році фірма отримала підряд на реконструкцію каналізаційних очисних споруд потужністю 5 тис куб. м на добу за 24,19 млн грн.. Пізніше ЗМІ з’ясували, що до 2017 року вона не мала будівельної ліцензії, хоча вигравала будівельні тендери. А тодішній засновник фірми 60-річний Петро Войтович ніколи не займався бізнесом і працював інженером з випуску автотранспорту на КП «Васильківтранссервіс». Обидва учасники тодішніх торгів – «Гелон Груп» і ТОВ «Вулвер» – фігурували у кримінальних справах щодо інших підрядів ДБК. Наприклад, поліція підозрювала «Гелон Груп» у розкраданні 11 млн грн. на будівництві каналізації в смт Баришівка Київської області вартістю 19,35 млн грн. Фірма нібито отримувала гроші взагалі не виконуючи роботи (детальніше про це у тексті «Верховна Рада дарує каналізацію»). Однак з тих пір руху по справі не було.

Згодом проект реконструкції очисних споруд у Старокостянтинові скоригували, піднявши потужність у 2,4 раза – до 12 тис куб. м на добу. Через це додаткові роботи на вдесятеро більшу суму замовили старому підряднику за переговорною процедурою для уніфікації.

При цьому в протоколі засідання тендерного комітету ДБК не вказано, коли саме проект скоригували, і відсутнє детальне обґрунтування застосування переговорної процедури.

За новою угодою, «Гелон Груп» має виконати роботи до кінця 2021 року. Підсумкову відомість ресурсів і кошториси до договору не опубліковані, що не дозволяє порівняти ціни матеріалів і обладнання з ринковими цінами на предмет можливого завищення.

Загальна вартість реконструкції очисних споруд становитиме 288,96 млн грн.

Нині засновником і директором «Гелон Груп» є Андрій Іванович Голубєй. Він також очолював ДП «Підприємство із забезпечення нафтопродуктами», якому в рамках кримінальної справи проти угрупування Сергія Курченка було передано в управління Херсонську нафтогавань. У 2015 році нардеп Олександр Онищенко, який тоді ще не втік від кримінальної справи НАБУ, інформував Генпрокуратуру і СБУ, що «Підприємство із забезпечення нафтопродуктами» і ДП «Укртранснафтопродукт» причетні до незаконної реалізації палива на 1,5 млрд грн. через ТОВ «Укройлпродукт» із групи братів Тищенко. А менеджерів цих держпідприємств нардеп відносив до сфери впливу Сергія Пашинського («Народний фронт»).

Усього з 2016 року «Гелон Груп» отримала підрядів виключно в ДБК на 418,84 млн грн.

ДП «ДБК Управління справами апарату ВРУ» із грудня 2018 року очолює Ігор Корнат із Червонограду на Львівщині, який раніше був радником, а до того – помічником голови парламенту Андрія Парубія («Народний фронт»). Перед Корнатом ДБК очолював Анатолій Серпутько, який у 2016 році при річній зарплаті у 206 тис грн. купив Фольксваген Туарег за 850 тис грн.

Управління справами апарату ВРУ очолює інший виходець із Львівщини Петро Боднар, який також був помічником Парубія, коли той ще був простим нардепом.