Депутата підозрюють у створенні угрупування зі своїх директорів для несплати податків
05.03.2019   //  

Юрій Тренкін (ліворуч) та Євген Щербина

Депутату Черкаської міської ради Юрію Тренкіну та двом директорам підконтрольних йому підприємств повідомлено про підозру в умисному ухиленні від сплати податків і заволодінні бюджетними коштами в особливо великих розмірах, на загальну суму 6,3 млн грн.

Про це пише «18 000» з посиланням на повідомлення прокуратури Черкаської області.

В повідомленні сказано, що правоохоронці в ході слідства встановили, що депутат Черкаської міської ради, будучи головою однієї з постійних депутатських комісій, організував і очолив злочинну групу. До її складу увійшли два директора черкаських фірм, які діяли під керівництвом депутата, який і був фактичним власником цих підприємств.

Упродовж 2016-2018 років, шляхом видачі та використання завідомо підроблених офіційних документів про неіснуючі фінансово-господарські відносини, фірми ухилилися від сплати податків на суму 4,6 млн. грн. Крім того, упродовж 2016 року шляхом завищення вартості підрядних робіт із капітального ремонту об’єктів інфраструктури Черкас, заволоділи бюджетними коштами на суму 1,7 млн. грн.

Прокуратура не назвала прізвищ підозрюваних, але видання дізналоося, що мова йде саме про депутата Черкаської міськради від ВО «Батьківщина» Юрія Тренкіна та про підприємства ТОВ «Промбуд Індустрія», яке тривалий час очолював екс-помічник Тренкіна Євгеній Щербина, та «Хлібний Дім – Україна», директором якого є Сергій Коломієць  (чоловік сестри Тренкіна).

Крім ухилення від сплати податків та заволодінні бюджетних коштів підозри повідомлено про підроблення документів та їх використання, а також службове підроблення.

За даними прокуратури, наразі вирішується питання щодо забезпечення кримінального провадження, в тому числі обрання підозрюваним запобіжних заходів.

Від «Наших грошей»

ТОВ «Промбуд-індустрія» оформлене на Анну Маренич та Віталія Горбівненка. З 2016 року фірма отримала замовлень 26,35 млн грн.. Замовниками були Департамент економіки Черкаської міськради та комунальні підприємства міста. Незначне замовлення обладання на допорогову суму було отримано від мерії Знам’янки.

ТОВ «Хлібний Дім – Україна» оформлене на Анну Коломієць, з 2016 року підприємство отримало замовлень від установ Черкаської області на 5,15 млн грн. Також замовниками фірми був центральний офіс СБУ.

Як і Тренкін, від «Батьківщини» в 2015 році балотувався і переміг діючий мер Черкас Анатолій Бондаренко.