Прокурор Холодницького закрив справу про $110 млн хабара Кучмі від Коломойського за контроль над «Укрнафтою»
04.03.2019   //  

Спеціалізована антикорупційна прокуратура у серпні 2018 року закрила кримінальне провадження за фактом вимагання та отримання екс-президентом Леонідом Кучмою та його зятем бізнесменом Віктором Пінчуком $110 млн хабара від олігарха Ігоря Коломойського за право контролю над найбільшою нафтовидобувною компанією країни «Укрнафтою».

Як повідомили у ГПУ у відповідь на запит «Наших грошей», постанова про закриття кримінального провадження №42015000000000425 була винесена 02.08.2018 прокурором САП, який здійснював процесуальне керівництво у цій справі.

Прокурор закрив справу, встановивши відсутність складу кримінального правопорушення у діянні.

Нагадаємо, 04.03.2015 відбулося засідання Спецкомісії Верховної Ради з питань приватизації, на якому Ігор Коломойський заявив, що з 2003 року щомісячно надавав $5 млн (загалом $110 млн) хабара на вимогу тодішнього президента Леоніда Кучми через його зятя Віктора Пінчука за право управляти компанією «Укрнафта».

Уривок із засідання комісії:

Сергій Лещенко: Тобто, ви визнаєте, що за управління «Укрнафтою» давали 5 млн доларів в місяць?

Ігор Коломойський: Да.

Сергій Лещенко: Кому саме, на які рахунки?

Ігор Коломойський: Все надано в англійський суд, можемо надати все сюди. Ці рахунки ідентифіковані як рахунки Пінчука і Кучми.

11.03.2015 комісія ВР звернулася до Генпрокуратури з вимогою порушити кримінальне провадження за цим фактом. При цьому голова парламентської комісії Борис Філатов заявляв, що «свіфти, що підтверджують дачу хабара Кучмі і Пінчуку та передані в комісію, будуть направлені в Генеральну прокуратуру».

18.03.2015 розслідування було розпочате.

За даними держреєстру судових рішень, адвокат Коломойського надав слідству копії документів, серед яких – копія угоди про співробітництво по досягненню оперативного контролю на ВАТ «Укрнафта» від 25.01.2003, відповідно до якої неперсоніфіковані особи домовились про здійснення контролю над «Укрнафтj.», в тому числі: забезпечення призначення на посаду голови правління нову особу; до 01.05.2003 обрання на загальних зборах акціонерів нових членів Спостережної ради ВАТ «Укрнафта» та ін.

На виконання цих домовленостей 30 січня 2003 року було обрано нового голову правління «Укрнафти» – Ігоря Палицю, який у період до квітня 2003 року здійснив зміну правління та призначив нових заступників голови правління та головного бухгалтера товариства.

Крім того, встановлено, що 21 березня 2003 року на позачергових загальних зборах акціонерів ВАТ «Укрнафта» було обрано нову Спостережну раду та її голову. Членами Спостережної ради обрано: Микола Швець (голова Дніпропетровської ОДА), Анатолій Балюк (радник Президента України), Вадим Копилов (заступник голови ДПА України), Михайло Кальченко (директор департаменту з питань нафтової та нафтопереробної промисловості Мінпаливенерго), Світлана Ледомська (заступник голови ФДМУ), Олександр Горбунов (керівник апарату міністра з питань економіки та євроінтеграції), а також четверо представників «Приватбанку» – Геннадій Боголюбов, Ігор Коломойський, Михайло Кіперман і Тімур Новіков. Головою Спостережної ради товариства обрано Юрія Бойка (майбутній міністр палива при президенті Януковичі).

Тобто, до Спостережної ради товариства був включений сам Коломойський та четверо осіб з його оточення. голову правління «Укрнафти» теж стала наближена до нього людина. Це підтверджує реальний характер угод, укладених з неперсоніфікованими особами 25.01.2003 та 20.03.2003.

Ірина Шарпінська, «Наші гроші»