Кооперативи повернули землю вартістю півмільярда, яку безкоштовно виділили оточенню Кернеса
01.03.2019   //  

Два гаражних кооперативи добровільно повернули територіальній громаді Харкова дві земельні ділянки загальною площею 40 га загальною вартістю 535 млн грн. після позовів прокуратури до суду. Про це написав «Харківський антикорупційний центр» з посиланням на сайт облпрокуратури.

Ці 40 гектарів незаконно на безоплатній основі отримало у власність під гаражі бізнес-оточення мера міста Харків Геннадія Кернеса.

У квітні 2010 року Харківська міськрада безкоштовно передала у приватну власність обслуговуючого кооперативу «Гаражний кооператив «Автолюбитель 2010» земельну ділянку по вул. Шкільній загальною площею 29,2 га для будівництва та експлуатації гаражів.

Засновниками кооперативу на момент отримання ділянки були Олександр Коровкін, Олександр Тімій та Андрій Шаптала. Вони також виступають в ролі засновників ще близько десятка схожих кооперативів, але житлово-будівельних, які також безкоштовно отримали у власність десятки гектарів землі у Харкові. Всі троє входять до бізнес-оточення Геннадія Кернеса.

Також Харківська міськрада у листопаді 2009 року безкоштовно передала у приватну власність обслуговуючого кооперативу «Гаражний кооператив «Автолюбитель 2008» земельну ділянку в районі провулка Бетховена загальною площею 11,9 га для будівництва та експлуатації гаражів.

Засновниками кооперативу на момент отримання ділянки були Костянтин Босенко, Олена Босенко та Власта Дударенко. На цих трьох осіб були записані ще близько десятка житлово-будівельних кооперативів, які безкоштовно отримали у власність десятки гектарів землі у Харкові.

Зараз ці троє осіб є обвинуваченими по справі «кооперативної схеми» виділення землі у Харкові. У справі йде мова про 25,1 га на загальну суму майже 131 млн грн. Справа розглядається в Дзержинському райсуді Харкова.

Потім «Гаражний кооператив «Автолюбитель 2008» переписали на все тих же – Олександра Коровкіна, Олександра Тімія та Андрія Шапталу.

Зараз обидва кооперативи записані на одних й тих же осіб – Євгена Воротняка, Олену Касьяненко та Олександра Пархоменка.

Як розповіли в прокуратурі, мова йде про землі на території одного з колишніх заводів.

Рішення про розміщення гаражів на зазначеній території суперечить державним будівельним нормам. Зважаючи, що під один гараж відводиться близько 30 кв м, власники кооперативу мали б збудувати на виділених ділянках близько 13 тисяч боксів. Однак у даному районі не проживає такої кількості людей, що мають власний транспорт. Крім того, гаражна забудова цих територій також суперечить зонуванню міста.