«Київзеленбуд» підозрюють у розпилі коштів на розчистці озер парку за 12 мільйонів
15.02.2019   //  

Поліція підозрює, що посадовці ККО «Київзеленбуд» у змові з посадовцями ТОВ «Княжна Либідь» під приводом розчистки та благоустрою трьох озер у парку «Нивки» у Києві привласнили кошти в значному розмірі. Про це написав Олександр Глазунов у виданні «KиевVласть».

Слідчі встановили, що у листопаді 2017 р. «Київзеленбуд» замовив ТОВ «Княжна Либідь» розчистку та благоустрій озер №4, 5, 6 у парку «Нивки» в Шевченківському районі Києва за 11,75 млн грн. Роботи повинні були виконані до кінця 2018 року.  Причому, фірма вже встигла отримати 11,32 млн грн.

Водночас, у серпні минулого року слідство з’ясувало, що роботи виконані лише на озері №4. Там частково встановлені підпірні стінки та підсипано щебінь. На озері №5 та №6 роботи взагалі не виконувалися. Роботи з поглиблення та очистки озер не проведено. Дренажні системи озер знаходяться у засміченому стані і роботи з їх очистки не теж не здійснювалися.

У вересні під час наступної перевірки правоохоронці не помітили будь-якої техніки. Під час огляду озера № 4 слідчі встановили, що підпірна стіна влаштована на 67 %. Крім того, стара підпірна стіна не демонтована, а нова встановлюється на 1 метр вступивши в глиб озера, зменшивши його територію.

Під час огляду озера № 6. не встановлено виконання будь-яких робіт. Озеро засмічене, водорості спостерігаються по всьому озеру. Прочистка водоскидного колодязя з озера № 6 до озера № 4 не здійснено. Укріплення берегоутворення не проводилося. Відсутнє укріплення укосу щебенем.

Проте, згідно з копіями актів приймання виконаних робіт із очистки та благоустрою озер № 4,5,6 всупереч виявленим фактам містяться відомості про виконання «Княжна Либідь» значного обсягу вищевказаних робіт, що може свідчити лише про вчинення службовцями ККО «Київзеленбуд» та «Княжна Либідь» службового підроблення (тобто вони внесли неправдиві відомості).

Слідчі також з’ясували, що у грудні «Київзеленбуд» та «Княжна Либідь» уклали додаткову угоду по розчистці та благоустрою озер, відтермінувавши строки закінчення робіт на рік – до 31.12.2019.

Крім того, правоохоронці встановили, що на балансі ТОВ «Княжна Либідь» відсутня заявлена в тендерній документації будівельна техніка, а в штаті перебуває 4-5 працівників, що від початку унеможливлювало виконання фірмою всіх заявлених робіт до кінця минулого року.

14 січня Шевченківський райсуд Києва надав слідчим доступ до документів ККО «Київзеленбуд» та ТОВ «Княжна Либідь» по розчистці та благоустрою трьох озер.

Засновниками ТОВ «Княжна Либідь» є Оксана Мезенцева, Василь Пампуха і Вячеслав Божко, який є директором фірми. З літа минулого року фірма фігурує у кримінальній справі. Поліція підозрює, що вона разом із ТОВ «Ріальто» у змові зі службовцями КП «Плесо» привласнила 5,14 млн грн. бюджетних коштів під час нібито ремонту зливостокової каналізації системи озер Опечень у Києві.

Обов’язки гендиректора КО «Київзеленбуд» з травня 2018 року виконує Наталія Бєлоусова. З липня 2016 по травень 2018 року «Київзеленбудом» керував Михайло Наконечний.

Від «Наших грошей»:

За даними «Прозорро», у 2017-2018 рр. ТОВ «Княжна Либідь» виграла тендерів на загальну суму 100,38 млн грн., переважно у «Київзеленбуду» і київського комунального підприємства «Плесо».