«Укренерго» за 50 мільйонів найняло швейцарців судитися з Росією за майно в Криму
12.02.2019   //  

ДП «НЕК «Укренерго» 6 лютого за результатами тендеру уклало угоду з міжнародною юридичною фірмою «Lalive SA» (Швейцарія) про юридичні послуги на 1,54 млн євро, або 49,90 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Юристи підготують і подадуть міжнародний арбітражний позов проти Росії з вимогою відшкодування інвестиційних втрат через експропріацію активів «Укренерго» у тимчасово окупованому Криму. Йдеться про порушення Росією Угоди між Кабміном України і Урядом Росії про заохочення та взаємний захист інвестицій від 27 грудня 1999 р.

Строк надання юридичних послуг – до кінця 2021 р., тобто майже три роки.

За кошторисом, на послуги основного юридичного радника піде 1,12 млн євро. Зокрема погодинна ставка партнера становить 350 євро, юристів і радників – 225 євро, помічників юриста – 70 євро. Ще 279 тис євро відведено на послуги радника з українського права по 155 євро за годину, 70 тис євро – на послуги експертів з українського і російського права та експертів з розрахунку розміру збитків, 65 тис євро – на інші витрати.

Ціна угоди на 40% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 84,00 млн грн.

Замовник вимагав від учасників досвід надання аналогічних послуг із представництва юридичних осіб у спорах проти Росії про відшкодування інвестиційних втрат відповідно до угод про заохочення та взаємний захист інвестицій, а також рекомендаційний лист від замовника цих послуг про повне виконання договору або те, що договір виконується.

ТОВ «Укрватт» двічі оскаржувало цю вимогу в АМКУ, але не довело порушення своїх прав, бо взагалі не надає юридичні послуги, тож адмінколегія не задовольнила скарги.

«Укренерго» не допустило до нинішнього аукціону трьох потенційних учасників.

Фірма «Bonelli Erede Pappalardo Studio Legale» (Італія) замість листа про досвід судової тяганини проти Росії пояснила, що її партнер мав його на минулому місці роботи. Однак у наданому витягу з рішення арбітражу відповідачами були Грузія та Азербайджан. Крім того, вона не підтвердила трудові відносини з шістьма із семи адвокатів та не вказала предмет договору в рекомендаційних листах про досвід на ринку юридичних послуг.

Фірма «Shearman & Sterling LLP» (Франція) завантажила в систему аналогічний договір як конфіденційний документ, що суперечило закону «Про публічні закупівлі». Крім того, вона подала відгук про те, що представляла мажоритарних акціонерів «ЮКОСу» в справах проти Росії. Однак він був виданий не самими вказаними акціонерами, а їхньою материнською компанією «GML Ltd» (Гібралтар), яка незрозуміло, чи була замовником.

Самозайнята особа-адвокат Вадим Петрович Колошин надав договори про надання правової допомоги клієнтам із шістьма адвокатами. Однак самозайнята особа не може наймати більше чотирьох осіб, до того ж ці адвокати не мають статусу працівника, бо ведуть індивідуальну діяльність. Колошин марно оскаржував відхилення в АМКУ.

Допущеними конкурентами були фірми «Covington & Burling LLP» (США), «Hughes Hubbard & Reed LLP» (США) і «Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan UK LLP» (Британія).

Нагадаємо, швейцарська «Lalive» у 2013 р. за $2,90 млн. захищала інтереси Південно-Західної залізниці у справі за позовом турецької фірми «Dogus Insaat ve Ticaret AS». Та хотіла стягнути борг за будівництва автомобільно-залізничного мосту через Дніпро в Києві. Сума претензій складала близько $26 млн грн. Зрештою залізниця програла справу.

Крім того, у 2015-2016 рр.. Мінюст уклав дві угоди з «Lalive» на загальну суму $78 тис про захист від фірми «Gilward Investments B.V.» (Нідерланди), яка вимагає від України $500 млн. відшкодування збитків, понесених акціонерами банкрота «АероСвіту». У 2009 р. тодішній в. о. голови Фонду держмайна Дмитро Парфененко повідомляв, що близько 52% акцій «АероСвіту» було сконсолідовано у власності компаній, асоційованих із «ПриватБанком» Ігоря Коломойського і Григорієм Гуртовим. Останній – один із власників «Gilward Investments B.V.» та екс-голова наглядової ради «АероСвіту».

«Lalive» знаходиться за адресою Rue de la Mairie 35, 1207 у Женеві – за кілька кварталів від женевського відділення «Привату» та офісу колишнього керівника «Укрнафти» Ігоря Палиці. Також на Женевському озері жив сам Ігор Коломойський.