Перша фірма з кубла Журил отримала ліцензію на сонячну електростанцію з найвищим у Європі тарифом
11.02.2019   //  

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг видала ТОВ «ЕТГ Солар 1» ліцензію на провадження господарської діяльності з виробництва електричної енергії.

Відповідну постанову №136 НКРЕКП видало 5 лютого.

Виробництво електроенергії заплановано на сонячній електростанції в Жовтих Водах Дніпропетровської області, її потужності – 17,92 мВт.

З початку року єдиним власником «ЕТГ Солар 1» є ТОВ «Енерджі трейд груп», засновником якого вказаний Олексій Бондаренко. Але до цього співвласником фірми був Микола Журило – рідний брат Руслана Журило, який раніше очолював державне підприємство «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» і якого  НАБУ підозрює в масштабних розкраданнях на підприємстві разом із екс-депутатом від «Народного Фронту» Миколою Мартиненком. Журило до початку року був співвласником ще дев’яти фірм зі схожою назвою, які лише відрізнялися цифрою в кінці  – «ЕТГ Солар2»…«ЕТГ Солар10». На сайті НКРЕКП відсутня інформація про видачу цим фірмам ліцензій.

Десяток фірм зі схожою назвою може бути спробою уникнути обов’язкового продажу е/е на конкурсних тарифних аукціонах, які в Україні заплановано ввести з 2020 року. Оскільки обов’язок продавати е/е на аукціонах стосується лише тих СЕС, чия потуждність більше 10 мВт.

Директором вказаних фірм є Євген Франчик, вони прописані в Жовтих Водах на вул. Кропоткіна, будинок14, корпус 2. За цією ж адресою прописане ТОВ «Торговий дім Юнайтед Табако». Однойменна фірма – «Юнайтед Табако» відома як власник тютюнової фабрики в Жовтих Водах з підробленими акцизними марками. З грудня 2018 року  «Юнайтед Табако» в стані припинення, а в січні прокуратура та поліція в рамках кримінальної справи про фальшиві акцизні марки та незаконний імпорт сировини провели на фабриці обшуки.

Раніше «Енерджі Трейд Груп» було записано на Євгена Бугу, на якого записана низка фірм, що мають підряди «ОГХК», «СхідГЗК» і ДП «НАЕК «Енергоатом». У перших двох держкомпаніях на керівних посадах працював Руслан Журило. Нині «Енерджі Трейд Груп» заведено на Олексія Бондаренка, керує нею Олексій Кравець. Нова адреса фірми – Київ, пров. Рильського, 4. Будівля раніше належала «Родовід банку», і там був офіс нардепа від Партії регіонів Юрія Іванющенка. Але у 2016 році права на будівлю заявив Василь Данилів – газовий бізнесмен, якого звинувачували в замовленні вбивства ключового свідка у справі про розкрадання коштів у «Родовід-банку».

Усього з 2009 року «Енерджі Трейд Груп» отримала підрядів на 2,85 млрд грн., переважно в «ОГХК» і «СхідГЗК».

В 2017 роках Дніпропетровська ОДА та Жовтоводська міськрада почали процес передачі в оренду тоді фірмам Журила понад 100 га під будівництво сонячних електростанції в Жовтих Водах.

Восени 2017 року віце-прем’єр Геннадій Зубко заявив, що Україна має найбільший у Європі  коефіцієнт щодо зелених тарифів. За його словами, у жодній країні ЄС немає тарифу на виробництво сонячної енергетики в 14-18 євроцентів/кВт·год.