«Укргідроенерго» за 53 мільйони закопає у греблі Дністровської ГЕС бетон втричі дорожчий від ринку
08.02.2019   //  

ПрАТ «Укргідроенерго» 19 грудня за результатами тендеру замовило Консорціуму «Науково-виробниче об’єднання «Укргідроенергобуд» реконструкцію гребель Дністровської ГЕС за 52,90 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2021 року реконструюють ядро лівобережної і правобережної кам’яно-земляних гребель. Гарантійний строк на об’єкт становить десять років, а на обладнання – рік.

За підсумковою відомістю ресурсів без доставки і ПДВ, низка ціни суттєво перевищують ринок, як і в 2016 році на тендері щодо Канівської ГАЕС, виграному цією ж фірмою.

Наприклад, готову важку бетонну суміш класу В15 марки М200 крупністю заповнювача 20-40 мм на суму 4,70 млн грн. придбали по 3 201 грн./куб. м. У грудні 2018 року на тендері Хмельницької міськради він був майже втричі дешевшим – 1 139 грн./куб. м.

Крім того, щити опалубки шириною 300-750 мм товщиною 25 мм на суму 829 тис грн. замовили по 1 755 грн./кв. м. У грудні 2018 року на тендері КП «Житлоінвестбуд-УКБ» (м. Київ) вони коштували 307 грн./кв. м, що майже вшестеро дешевше. На більшості інших будівельних тендерів ціни такої опалубки не перевищують 400 грн./кв. м.

Ще 6,57 млн грн. піде на глинистий порошок по 6 344 грн./т, однак його марка невідома.

На заробітну плату піде 1,85 млн грн., тобто 3% загальної вартості підряду. На прибуток відведено ще 1% – 608 тис грн.

Ціна угоди на 0,1% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 52,95 млн грн.

Нині «НВО «Укргідроенергобуд» очолює Валентина Зіміна, а її заступником є В’ячеслав Павловський, який у 2008 р. займав цю посаду в ТОВ «Енергопром». Засновниками консорціуму є ПАТ «Дніпро-Спецгідроенергомонтаж», ТОВ «Науково-технічна компанія Енпаселектро», ПрАТ «Метробуд», ТОВ «ШДСУ» і ТОВ «Інтергідробуд».

Найбільшою часткою статутного капіталу «НТК Енпаселектро» володіє Юрій Бондаренко – екс-директор консорціуму.

По 25% акцій «Метробуду» належить Олександру Русану та Олегу Токареву – голові наглядової ради ПАТ «Київметробуд». Ще 15% має домініканська фірма «T&A Industries Ltd», яка також володіє 8% акцій «Київметробуду». До наглядової ради останнього раніше входив і Русан.

Основними акціонерами «Дніпро-СГЕМ» є Олександр Коростильов і Юрій та Михайло Ковальови, а раніше ним було російське ВАТ «ОТЧПТ «Спецгiдроенергомонтаж».

Фірма «ШДСУ» належить Тетяні Алексейчук, Артуру Антоненку та Лесі Олексюк, а фірма «Інтергідробуд» – Олександру Бартюку і Людмилі Ратушній.

За даними «Ділової столиці», консорціум не чужий Ігорю Сироті, який очолив «Укргідроенерго» у 2011 р. і зберіг своє крісло при президенті України Петру Порошенку.

Єдиним конкурентом було ТОВ «Альянс-Буд ІБ», причому ніхто не знижував ціну під час аукціону. Київський суперник зі статутним капіталом 10 тис грн. належить Сергію Ільчуку з Хмельниччини, а директором є киянин Андрій Патук. Фірма зареєстрована за адресою масової реєстрації по вул. Шота Руставелі, буд. 33-Б, нежиле приміщення 27.

Патук також керує ТОВ «Укрбудконсалтинг» директорки ТОВ «ФК «КПШБ-2» і ТОВ «ФК «Укрреставрація» Ніни Кочерги та росіянки Ксенії Белокопитової, яка володіє ТОВ «Будфінінвест» і ТОВ «Житлобудфінанс» із кримчанином Костянтином Коваленком.

Суперник не отримував підрядів, але брав участь у двох відмінених тендерах Південно-Західної залізниці щодо будівництва залізничної гілки Київ – аеропорт «Бориспіль».