«Нафтогаз» за 9 мільйонів найняв британських юристів судитися проти Британії в ЄСПЛ
07.02.2019   //  

ПАТ «НАК «Нафтогаз» 4 лютого за результатами тендеру уклало угоду з міжнародною юридичною фірмою «Ronald Fletcher Baker LLP» (Британія) про юридичні послуги на 280 тис євро, або 9,00 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

«Нафтогаз» замовив послуги юристів для представництва своїх інтересів у Європейському суді з прав людини, куди ще у 2012 році подав заяву про порушення Великобританією Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

Йдеться про судову тяжбу стосовно боргів «Нафтогазу» за поставки російського газу ще у 1998 році. Тоді українська сторона мала погасити борг однієї з компаній «Газпрому» у розмірі $14,6 млн перед іншою російською фірмою «Северстудстрой», що мало стати сплатою за поставки російського газу в Україну. «Северстудстрой» із часом переуступив частину своїх боргів корпорації «Merchant» (США). Американці у 2000-х роках судились із «Нафтогазом» в українських судах, а після перемоги у 2010 році отримали  наказ британського суду про арешт активів «Нафтогазу» в англійській юрисдикції. Після цього у 2012 році «Нафтогаз» і подав позов проти Великобританії у ЄСПЛ. У 2017 році англійський суд виніс наказ, що визначений платіжним агентом «The Bank of New York Mellon» має виплатити $25 млн. Ці кошти були перераховані «Нафтогазом» зазначеному банку, як платіжному агенту, для перерахування відсотків володільцям облігацій (кредиторам) «Нафтогазу» (докладніше про хронологію судових позовів – тут).

Обсяг замовлення становить 2 тис годин. Погодинна ставка консультанта складає 318 євро, партнера – 288 євро, старшого юриста – 185 євро, юриста – 114 євро, соліситора-стажера – 84 євро. Ставки включають технічні витрати, але не витрати на відрядження.

Судова тяганина проти Росії обходиться «Нафтогазу» дорожче: у $214-1 084 за годину.

Ціна нинішньої угоди втричі нижча від очікуваної вартості закупівлі у 25,00 млн грн.

Закупівлю провели з п’ятої спроби. У 2017-2018 роках чотири тендери з дещо меншою очікуваною вартістю 21 млн грн. відмінили через нестачу або відхилення учасників.

Нині фірма «Clyde & Co LLP» (Британія) просила продовжити строк подання тендерних пропозицій, бо їй бракувало часу для оформлення належної банківської гарантії. Замовник у відповідь на прохання продовжив строк двічі, однак фірма не прийшла на тендер.

Єдиним конкурентом на активних торгах була компанія «DWF LLP» (Британія).

Британська «Ronald Fletcher Baker LLP» уперше отримала державний підряд в Україні.