Прокуратура повернула 3 гектара, які міськрада безкоштовно виділила кооперативу оточення Кернеса
01.02.2019   //  

Прокуратура повернула харків’янам 3 га землі в лісопарку, які у 2014 році Харківська міськрада незаконно безкоштовно виділила у власність обслуговуючого кооперативу «Житлово-будівельний кооператив «Резиденція». Про це написав «Харківський антикорупційний центр».

Це стало можливим після вступу в силу постанови Східного апеляційного господарського суду від 10 грудня 2018 року.

23 квітня 2014 року Харківська міськрада надала у власність «ЖБК «Резиденція» земельну ділянку площею 3 га (кадастровий номер 6310136600:10:001:0200) по Білгородському шосе, 34. Будівництво мали виконати до кінця 2016 року.

Суд першої інстанції зазначив, що рішення міськради прийнято у встановленому законом порядку, з додержанням усіх вимог чинного законодавства, проте апеляційна колегія суддів прийшла до висновку, що «ЖБК «Резиденція» створено з порушенням Житлового Кодексу УРСР та Примірного статуту ЖБК. На думку Східного апеляційного господарського суду, Харківська міськрада при прийнятті рішення про виділення ділянки кооперативу, недотрималась вимог ст. 41 Земельного кодексу України, Житлового кодексу Української РСР та Примірного статуту.

Наразі постанова суду набрала законної сили, незаконно відведені землі повернуто в комунальну власність.

За останніми даними експертів, ринкова вартість земельної ділянки складає 120 млн грн.

За даними порталу «Харків times», на цій ділянці побудували котеджне селище Redwood Park. Котеджі і земельні ділянки пропонуються для продажу.

Засновниками «ЖБК «Резиденція» на момент отримання у власність ділянки площею 3 га по Білгородському шосе, 34 були Олександр Карташов, Альона Вищнєвецька та Юрій Зал (людина з бізнес-оточення депутата Харківської міськради Ігоря Аріха). Раніше власниками кооперативу були – Олександр Коровкін, Сергій Руденко, Олексій Стародубов та Олександр Тімій. Коровкін та Тімій — особи з бізнес-оточення Харківського міського голови Геннадія Кернеса.

Олександр Коровкін та Олександр Тімій були засновниками біля десятка схожих кооперативів, які отримували землю за аналогічною схемою. Також Коровкін раніше був бізнес-партнером сина Геннадія Кернеса Даніїла Прівалова у ТОВ «Фірма «Діана», яке володіє Сумським ринком у Харкові.