Чиновники декларують багатомільйоні подарунки, які можуть бути легалізацією корупційних доходів
31.01.2019   //  

Відразу декілька чиновників за підсумками минулого року задекларували мільйони готівки або право на нерухомість як подарунки від близьких родичів. Про це йдеться в матеріалі Антона Столярова для програми «Наші гроші з Денисом Бігусом».

Так, минулого року начальник управління розвитку транспортної інфраструктури Київської міськдержадміністрації Денис Суховий отримав від матері Лариси Сухової у подарунок квартиру у центрі Києва, на вулиці Великій Васильківській. Житло орієнтовною вартістю 1,7 млн грн. чиновник отримав на честь свого 33-річчя.

У 2017-му матір Дениса Сухового також позичила йому 900 тис грн., які він витратив на купівлю автомобіля Subaru Forester. Того ж року чиновник отримав майже 5 млн грн. у подарунок від своєї 80-річної бабусі Віри Ладигіної.

Понад 4 млн грн подарованої готівки задекларував восени 2018 року начальник податкової Деснянського району міста Києва Олег Білецький. За версією податківця, такий презент йому зробив батько – віддячив за чотирьох онуків.

Батько чиновника – Ігор Білецький, також провів 13 років на державній службі – працював у податковій міліції, апараті Верховної Ради та органах прокуратури. За часів Януковича він обіймав посаду заступника прокурора Львівської області. А у 2014 році був звільнений за законом про люстрацію.

Будинок Білецьких

За версією Білецького-молодшого, подаровані кошти батько накопичив завдяки заощадженням із 90-х років і продажу нерухомості. Як для колишнього держслужбовця, нерухомості у нього дійсно чимало. У 2017 році, вже після люстрації, він придбав два будинки загальною площею 335 кв. м у селищі Дмитрівці під Києвом. Їхня сукупна вартість коливається в межах $200-230 тис. За часів роботи Ігоря Білецького у Львові його дружина із нульовими доходами обзавелася там будинокм площею 180 кв м трьома квартирами загальною площею 243 кв м.. Одна із цих квартир спершу була надана прокуророві у якості службового житла, а потім – приватизована.

Попри подарунок сину в чотири мільйони готівкою, вся нерухомість Білецьких залишається у їх власності.

Оксана Нечепорук

Декларує подарунки начальниця управління ДФС міста Києва Оксана Нечепорук. У 2015 році її колишній чоловік Максим Мухін отримав у подарунок від свого батька-пенсіонера 5,7 млн грн і половину 150-метрової квартири у будинку бізнес-класу на Дегтярівській, 25-А.

Інша половина квартири від самого початку була записана на 80-річного батька самої Нечепорук – Анатолія Кулєшова. У 2016 році колишній чоловік передарував їй свою частку апартаментів. А у 2018-му вони з батьком продали цю квартиру за 4 млн грн. і батько відразу ж подарував доньці свою половину виручених коштів. Так за кілька років уся квартира була подарована чиновниці, зрештою – у вигляді готівки.

На думку юристи юрист «Центру протидії корупції» Олени Щербань, насправді ці «подарунки» можуть використовуватися самими держслужбовцями як лазівка для легалізації корупційних доходів.