Дружина керівника підрозділу СБУ, який «кошмарить» IT-компанії, сама веде IT-бізнес
30.01.2019   //  

Керівник Департаменту кібербезпеки Служби безпеки України Олександр Климчук був звинувачений в отриманні $10 тис хабара в 2009 році, але справу закрили в суді.

Про це йдеться в матеріалі Данила Мокрика для програми «Наші гроші з Денисом Бігусом».

В 2017 році Климчука було переведено з Дніпра на службу в Київ і призначено на посаду начальника Департаменту СБУ з контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки (відомий, як Департамент кібербезпеки). Але до переведення на роботу в Київ Климчук опинився в центрі корупційного скандалу. В 2014 році підприємець Олександр Смірнов з Дніпра у 2014 році звернувся до військової прокуратури з записом, де Климчук в 2009 році вимагав з нього $10 тис за закриття кримінальної справи.

Офіційна експертиза підтвердила: аудіозапис – справжній, і голоси на ньому дійсно належать Смірнову та Климчуку. Але у 2015 році військова прокуратура закрила кримінальне провадження. На думку слідства, Олександр Климчук не мав повноважень закривати справу проти Смірнова, тому з його боку не могло бути вимагання неправомірної вигоди. Смірнов двічі домагався поновлення розслідування через суд, але прокуратура знову закривала справу. Втретє підприємець до суду вже не пішов.

Майже одразу після переведення Климчука на роботу в Київ його підрозділ опинився в центрі гучного скандалу – під час засідання уряду прем’єр-міністр Володимр Гройсман розкритикував обшуки СБУ в інвесткомпанії «Dragon Capital». Офіційно СБУ пояснила, що прийшла з обшуками виключно в рамках боротьби зі «шпигунською» програмою «Стахановець», яка начебто дозволяла контролювати комп’ютери з Російської Федерації. Офіційного обвинувачення розробникам програм так і не було оголошено.

Також уже під керівництвом Климчука підрозділ СБУ обшукав та вилучив техніку в ІТ-компанії «YouControl», яка надає своїм клієнтам досьє українських підприємств на основі публічних даних (витяги з ЄДР, судові реєстри, дані про участь в тендерах тощо). Компанію звинуватили, зокрема, у «несанкціонованому доступі» до відкритих державних реєстрів. До суду справа не потрапила.

Тетяна Климчук

Дружина начальника кібердепартаменту СБУ – Тетяна Климчук, сама займається ІТ-бізнесом. Вона має в Києві свою ІТ-школу «Смарт», в якій дітей навчають програмуванню. Також вона є співзасновницею аналогічної школи у Дніпрі і ще однієї ІТ-компанії – ТОВ «Спортонлайн». Її брат, Павло Кузло – ФОП, який надає послуги з програмування.

Саме на Павла Кузла оформлений і триповерховий будинок з басейном у місті Дніпрі, яким користувалися Олександр Климчуку з дружиною. Зараз той будинок – виставлений на продаж. Ріелтор назвав ціну продажу- 1$20 тиc., або 3 млн грн.

Від «Наших грошей»

Бізнес-партнерами Тетяни Климчик в фірмі «Спортонлайн» є Поліна Зозуля, Дмитро Капустін, Юлія Комісарова та Віталій Шашкевич, Всі вони мешканці Дніпра, крім Комісарової, яка прописана в Запоріжжі. Основним видом діяльності фірми, яка була створена в 2016 році, вказане комп’ютерна програмування. «Спортонлайн» зареєстроване в Києві за адресою масової реєстрації.

Тетяна Климчик також є співвласницею ТОВ «АС Партнерс», яке володіє ТОВ «Третя хвиля», що спеціалізується на наданні в оренду нерухомості.