Розробник скандальної бази ФДМУ покращить софт ЦВК для виборів президента за 16 мільйонів
29.01.2019   //  

Центральна виборча комісія 24 січня уклала угоду з ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Медирент» про послуги з підтримки систем на 15,68 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Строком до червня замовили модифікацію і підтримку інформаційно-аналітичної системи «Вибори Президента України» Єдиної інформаційно-аналітичної системи «Вибори».

На послуги ТОВ «Інфосейф Інноваційні технології» піде 6,99 млн грн., або 45% коштів.

Місячний тариф головного програміста становить 45 тис грн., адміністратора баз даних – 43 тис грн., інженера-програміста – 41 тис грн., менеджера проекту – 40 500 грн.

Закупівлю провели за переговорною процедурою, бо «Медирент» розробив цю систему. В обґрунтуванні ЦВК написала, що зверталася до ТОВ «Софт Продакшн», ТОВ «МіроМікс Юнайтед» і ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Проком», однак вони відповіли, що не можуть надати послуги. Натомість фірми запропонували за 7-36 місяців розробити нову систему вартістю 36,00-42,50 млн грн. Тому послуги з метою економії бюджетних коштів замовили в «Медиренту», який єдиний може надати їх у стислий строк.

Нагадаємо, «Медирент» фігурує у справі про розтрати в Мін’юсті та «Укртрансгазі» і розробив за 0,83 млн грн. Єдину базу даних звітів про оцінку ФДМУ, платний доступ до якої оцінювачам і нотаріусам забезпечують чотири приватні електронні майданчики, що пов’язані між собою і мають один програмний код. Також «Медирент» володіє патентом на програмне забезпечення, завдяки якому посередницькі майданчики мають доступ до бази ФДМУ.

Засновниками «Медиренту» є Юрій Шутка і Роман Коваль, а директором – Юрій Боніславський, який у 2001-2008 роках очолював ДП «Інформаційний центр персоніфікованого обліку Пенсійного фонду України». Раніше його батько Анатолій Боніславський був замголови правління Пенсійного фонду, а у 2011 році – замдиректора згаданого ДП. Також у «Медиренті» працювала аналітиком Людмила Щипка, яка з 2000 року була замдиректора департаменту надходження доходів Пенсійного фонду.

У наглядову раду «Медиренту» входить Юрій Хандрос – помічник екс-нардепа Станіслава Довгого, батька нардепа Олеся Довгого з «Волі народу». Також Хандрос – бізнес-партнер Тараса Довгого і дружини іншого нардепа з «Волі народу» Максима Микитася Наталії.

За даними «Youcontrol», Хандрос був засновником ТОВ «Софткей Україна», яким нині володіють Анатолій і Дмитро Зараховичі. Крім того, Хандрос реєструвався власником ТОВ «Інфосейф», засновником якої теж був Дмитро Зарахович. Цією фірмою раніше керував Віктор Жора, співвласник субпідрядника «Інфосейф Інноваційні технології».