Юристи Мартиненка платили $250 доларів номінальному власнику офшора, на який виводили мільйони з «Енергоатома»
28.01.2019   //  

Шевченківський райсуд Києва 28 січня у справі екс-нардепа Миколи Мартиненка закінчив дослідження доказів, отриманих в результаті виконання запиту про міжнародну правову допомогу компетентними органами Панами. Про це повідомила Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

Суд дослідив документи, що стосуються створення та функціонування панамського офшору «Bradcrest Investment S.A.», на який виводились кошти з ДП «НАЕК Енергоатом», в тому числі й ті, що стосуються розміру оплати номінальному держателю акції компанії, який становив $250 на рік.

Як повідомляє Центр протидії корупції, цим номінальним акціонером «Bradcrest» був громадянин Панами Джон Фостер. При цьому адвокати Мартиненка неодноразово наполягали на тому, що Джон Фостер є реальним власником «Bradcrest Investment S.A.».

«Мартиненко не був власником. Більше того, про існування такого прізвища як Мартиненко в Панамі не знали», – заявляє адвокат Мартиненка Петро Бойко.

У свою чергу прокурор САП Олексій Скибенко нагадав, що у попередніх засіданнях «Мартиненка як власника панамського офшору Bradcrest, через який виводилися кошти з «Енергоатома», було встановлено безпосередньо швейцарцями».

«Сьогодні ми в засіданні спостерігали, що і панамські юристи, і ті особи, які ведуть справи цього офшору, також в переписці між собою згадують його (Мартиненка – «НГ») як власника цієї компанії. Також я пояснював суду і орієнтував звернути увагу на дослідження довіреності, наданої Мартиненком швейцарському юристу, де також перераховується ряд компаній і Мартиненко підписується як бенефіціарний власник цих компаній, зокрема і Bradcrest. Тобто, з кожним засіданням стає все більш зрозуміло, що саме Мартиненко є власником Bradcrest, а не як на попередніх засіданнях нам називали, наприклад адвокат Петро Бойко казав, що це Фостер. Бо на його користь були продані акції. Сьогодні ми побачили, що такий «солідний» панамський інвестор коштує 250 доларів. Потім у 2017 році вже новий інвестор знайшовся у цієї компанії. Всі ці зміни номінального власника пов’язані з організацією кримінального розслідування», – заявив прокурор Скибенко.

 

На сьогоднішньому засіданні суд дослідив листування між працівницею швейцарського банку Наталією Фішер та представниками панамської юридичної компанії «Алкоган», яка супроводжувала випуск акцій та інші операції «Bradcrest Investment S.A.». Замовником випуску акцій «Bradcrest» була також компанія Мартиненка «Macross Investment Ltd».

Крім того, суд зачитав електронне листування щодо укладення угод між «Bradcrest Investment S.A.» та компанією «Skoda JS», у якому юристам та іншим особам, які готували документи, доручалося направити їх до Києва на адресу бізнес-центру «Софія» на провулку Рильському, 6 (4 поверх). Саме за цією адресою знаходилася приймальня екс-нардепа Мартиненка.

Також сьогодні суд почав досліджувати документацію конкурсних торгів «Енергоатома» щодо закупівлі устаткування на ряд українських АЕС.

Нагадаємо, на минулому засіданні, яке відбулося 24 січня, суд дослідив докази, здобуті під час проведення слідчих дій в заміському будинку Мартиненка, зокрема блокноту його дружини, де містилися чорнові записи, що стосуються панамського офшору «Bradcrest Investment S.A.».

Під час минулого засідання суд відмовився зачитувати зміст документів з флешки, вилученої під час обшуку в Ігоря Керезя, який є бізнес-партнером Мартиненка.

Наступне засідання призначено на 4 лютого. Відзначимо, що справа Мартиненка є лідером за темпами розгляду справ НАБУ в Шевченківському районному суді м. Києва. Сьогодні адвокати просили суд призначати розгляд справи частіше – не один раз на тиждень, а двічі.