Порт «Южний» отримав прибуток у 9 разів менший від плану, але все рівно преміював свого директора
24.01.2019   //  

Державне підприємство «Морський торговельний порт «Южний» планує в 2019 році отримати 258 млн грн. чистого прибутку, що нижче планових показників минулого року в 1,8 раза.

Про це йдеться в фінплані підприємства, який було затверджено урядом на засіданні 23 січня.

Раніше урядовий комітет прийняв рішень направити на доопрацювання фінплан «Юного», після чого показники прибутку в ньому на 13,1 млн грн. за рахунок зниженням валового прибутку та оплати праці.

Всього на виплати державі в 2019 році заплановано спрямувати 589,17 млн грн., що менше показника в фінплані минулого року на 30%.

В пояснювальній записці до фінплану порт вказав, зниження показників є наслідком сильно завищених оптимістичних показників в плануванні на 2018 рік. В поданих на розгляд уряду розрахунках вказано, що реальний прибуток підприємства від фактичного відрізняється майже в дев’ятеро, а сплати на користь державі – удвічі. Таким чином, чистий прибуток на 2019 рік у порівняні з фактом минулого року повинен вирости в п’ять разів.

Ситуацію з погіршення «Южний» пояснив, що ще з другої половини 2016 року в порту зменшуються обсяги перевалки вугілля та руди, на чому спеціалізується підприємство. В 2019 році підприємство запланувало збільшити перевалку на 3%. При цьому розрахувало свої тарифи (рахуються в доларах США) по курсу 30,5 грн./$. На зменшення витрат також повинно вплинути запланована в цьому році зменшення середньої зарплати на підприємстві на 7% – до 19 тис грн.

Разом з тим, урядові експерти вказали в своєму висновку, що попри погіршення економічних показників підприємства, фінпланом передбачено заохочувальні та компенсаційні витрати його керівнику. Мова йде про премію за підсумками року, премію до професійного свята, в сумі 219 тис грн. А також передбачається щомісячне преміювання керівника на понад 24 тис грн. в додаток до окладу в 50 тис грн. З проекту фінплану відомо, що спочатку щомісячна премія керівника складала майже вдвічі більше.

В червні 2018 року підприємство очолив Анатолій Яблунівський, який перед цим  був начальником адміністрації «Херсонського морського порту». Він до цього часу виконуючий обов’язки, в фінплані вказано, що контракт з ним не укладено.