«Південмаш» за 80 мільйонів замовив росіянам алюміній для американської ракети «Антарес»
24.01.2019   //  

ДП «ВО Південний машинобудівний завод імені О. М. Макарова» 15 січня уклав угоду з ТОВ «Промислове забезпечення «Альфа-Металл» (Росія) про постачання алюмінію на 80,00 млн руб., або 32,80 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч поставлять 28 найменувань алюмінієвого прокату різного сортаменту та одиниць виміру. Він потрібен для виготовлення заводом «Південмаш» основної конструкції першої ступені ракети-носія «Antares» (раніше – «Taurus II»), головним розробником якої є американська компанія «Northrop Grumman Innovation System» (колишня «Orbital Sciences Corporation»). Ракета призначена для доставки вантажів на Міжнародну космічну станцію.

Деталі замовлення невідомі, бо договір не оприлюднено, а звіт не містить специфікації.

Завод зазначив у описі закупівлі, що конструкторська документація на виготовлення  продукції для ракети «Антарес» передбачено безумовне використання матеріалів російських виробників. Якість товару має відповідати державному стандарту або технічним умовам, що діють в Росії, та бути підтвердженою сертифікатом якості.

За даними російського реєстру, засновниками фірми «ПЗ «Альфа-Металл» є Дмитро Борунов і Сергій Горячев, а директором – Дмитро Трищенко. У вересні 2017 року «Південмаш» уже замовляв у неї алюміній на 245 млн руб., або 111,32 млн грн.

«Південмаш» входить до сфери управління Державного космічного агентства України (ДКАУ), яке очолює колишній гендиректор ДП «Конструкторське бюро «Південне» ім. М.К. Янгеля» Павло Дегтяренко. Його попередником у ДКАУ був Любомир Сабадош, помічник колишнього члена Колегії ДКАУ нардепа Андрія Тетерука («Народний фронт»). Нині у цю Колегію входять нардепи Іван Вінник і Максим Курячий (обидва – «БПП»).