За два місяці після скандалу хлор від Коломойського для водників Кернеса подешевшав до рівня Румунії
23.01.2019   //  

КП «Харківводоканал» 29 грудня за результатами тендерів замовило ПрАТ «Дніпроазот» рідкого хлору на 71,03 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч виробник «Дніпроазот» власним коштом привезе 2 136 т рідкого хлору:

  • 1 208 т хлору в залізничних цистернах по 30 тис грн./т. У листопаді 2018 року «Дніпроазот» продав його «Харківводоканалу» за такою ж ціною в 30 тис грн./т, а в липніжовтні 2018 року на 2% дорожче – по 30 456 грн./т;
  • 928 т хлору в контейнерах автотранспортом по 37 488 грн./т. У липні 2018 року «Харківводоканал» замовляв його «Дніпроазоту» на чверть дорожче – по 47 208 грн./т, однак у вересні 2018 року ціну більшої частини обсягу поставки знизили додатковою угодою до 37 608 грн./т, що трохи дорожче від нинішньої ціни.

Таким чином, за серпень-вересень 2018 року ціна хлору в контейнерах впала на чверть.

В липні 2018 року «Дніпроазот» просив АМКУ погодити продажу рідкого хлору по 31 тис грн. Груднева ціна хлору в цистернах для «Харківводоканалу» на 3% нижча, а хлору в контейнерах – на 21% вища від тієї вимоги «Дніпроазоту» до АМКУ піврічної давнини.

Крім того, у липні 2018 року «Інформатор» писав із посиланням на ТОВ «Аульська хлоропереливна станція», що в Румунії хлор коштує 38 тис грн./т без урахування доставки вантажівками в Україну. Це відповідає нинішній договірній ціні хлору в контейнерах.

Сума угод на 1% нижча від загальної очікуваної вартості закупівлі у 71,69 млн грн.

На торгах щодо цистерн єдиним конкурентом було ТОВ «Компанія «Хлортехвод» із продукцією того ж «Дніпроазоту», а щодо контейнерів – ще й ТОВ «Зовнішагротранс-1» із продукцією «Vinyl Kft» (Угорщина), причому ніхто не знижував ціну під час аукціону.

Нагадаємо, раніше «Дніпроазот» постачав рідкий хлор комунальникам переважно за посередництва інших приватних фірм. У червні він повідомив про припинення поставок і виробництва. Прийняте рішення пояснювали «значними збитками», які компанія понесе через підвищення ціни на газ і «загальною ситуацією на ринку мінеральних добрив». Як повідомляла «Економічна правда», неофіційною версією причин припинення діяльності підприємства є політичний тиск з боку його власників. «Дніпроазот» контролює група «Приват» Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова. 9 липня працівники на мітингу в Кам’янському вимагали відновити роботу заводу, що зрештою і відбулося 20 липня.