«Укрнафта» хоче вилучити дані НАБУ зі справи АМКУ про змову автозаправок «Привату»
23.01.2019   //  

Шостий апеляційний адміністративний суд направив для розгляду до суду першої інстанції справу за позовом ПАТ «Укрнафта» проти АМКУ про визнання протиправними дії антимонопольників в частині використання матеріалів НАБУ у розслідуванні змови підприємств групи «Приват» на ринку пального.

Про це свідчить постанова суду від 17 січня.

ПАТ «Укрнафта» у судовому порядку намагається визнати протиправними дії АМКУ щодо одержання, використання та поширення при розгляді спірної справи матеріалів досудового розслідування НАБУ (провадження №32015100110000105 від 26 листопада 2015 року), а також зобов’язати Комітет знищити ці матеріали.

Йдеться про зібрані у межах досудового слідства матеріали детективів НАБУ, що були використані Антимонопольним комітетом у розслідуванні справи про антиконкурентні узгоджені дії підприємств групи «Приват» на ринку пального. Комітет відкрив справу у жовтні 2016 року, сьогодні її фігурантами є 174 компанії-оператори АЗС, зокрема, «Укрнафта».

12 листопада до Окружного адміністративного суду Києва надійшов позов від «Укрнафти» проти АМКУ – із вимогами вилучити і знищити усі докази у справі, отримані від НАБУ.

Суд відмовив у відкритті провадження, посилаючись на те, що спір належить розглядати у юрисдикції господарського суду. Втім, не погодившись із такою позицією суду, «Укрнафта» успішно оскаржила її в апеляційній інстанції.

На засіданні 13 листопада 2018 року АМКУ мав прийняти кінцеві висновки у справі, однак незадовго до цього, 8 листопада, «приватівці» заблокували через суд розгляд цього провадження. 4 грудня, коли АМКУ зробив спробу розглянути справу, на засіданні з’явився держвиконавець із нагадуванням про судову заборону.

Нагадаємо, з  2003 року «Укрнафта» контролюється менеджментом бізнес-групи «Приват» Ігоря Коломойського,  якій належить біля 43% акцій компанії. 50%+1 акція перебувають у власності НАК «Нафтогаз Україна».