Чиновники ОДА віддали 8 мільйонів на відеоспостереження, яке частково не працює
23.01.2019   //  

Поліція підозрює, що службові особи управління з питань оборонної роботи та взаємодії з правоохоронними органами Київської облдержадміністрації у змові з групою осіб у 2017 р., зловживаючи службовим становищем, надали незаконні переваги ТОВ «Основи безпеки» під час укладання договору на постачання приладів відеоспостереження та іншого обладнання за 7,86 млн грн. Про це написав Влад Григор’єв у виданні «KиевVласть».

У 2018 році у ЗМІ опубліковано інформацію про те, що на Київщині не працюють камери відеоспостереження. 180 камер не експлуатуються через брак інтернет-потужностей.

За даними слідства, згідно з обласною цільовою комплексною програмою профілактики та протидії злочинності у Київській області на 2017-2020 рр. «Безпечна Київщина», в 2017 році повинно бути придбано 570 приладів відео-спостереження на загальну суму 5,70 млн грн, 300 систем швидкого реагування на загальну суму 3,00 млн грн., 850 одиниць іншого інвентарю на 850 тис грн.

У грудні 2017 р. управління з питань оборонної роботи та взаємодії з правоохоронними органами Київської ОДА замовило ТОВ «Основи безпеки» створення сучасної системи безпеки: придбання, монтаж та пусконалагодження, введення в експлуатацію комплексу відео спостереження для забезпечення громадського порядку та громадської безпеки у Київській області за 7,86 млн грн. Тоді ж управління ОДА заплатило ТОВ «Основи безпеки» усю суму.

Конкурентами переможця були ТОВ «Радіо Лінк», ТОВ «Інтелекшуал Констракшн», які запропонували вищі суми та не зменшували їх під час торгів. Очікувана вартість склала 7,9 млн грн.

26 грудня Подільський районний суд Києва задовольнив клопотання слідчих і надав їм тимчасовий доступ до документів ТОВ «Основи безпеки».

У квітні 2018 року тодішній губернатор Київщини Олександр Горган представляв цю систему, яка, за його словами, повинна була запобігати злочинності, припиняти порушення в лісокористуванні, незаконному видобутку надр, несанкціонованому вивозу і утилізації відходів, в роботі з порушеннями в сфері пасажирських перевезень.

«В рамках реалізації програми закуплено і встановлено 180 камер відеоспостереження за кошти обласного бюджету та 200 камер за кошти місцевих бюджетів», – йшлося в повідомленні на сайті КОДА.

ТОВ «Основи безпеки» має трьох засновників. Це Олександр Кобилінський, Андрій Сапсай (керівник підприємства), а також Олексій Мірошник.

Олександр Кобилінський також є керівником ТОВ «Єврометиз Трейд», і був засновником ТОВ  ВБК  «Гарант Буд»,ТОВ «Клевер компані» і ТОВ «Аметист».

Андрій Сапсай керував ТОВ «Газтехелектронік». Він був довіреною особою кандидата в нардепи від «Батьківщини» Уляни Мостіпан в 2012 році.

В.о. керівника управління з питань оборонної роботи та взаємодії з правоохоронними органами Київської ОДА є Володимир Спасіченко.

Від «Наших грошей»:

Згідно з даними системи «Прозорро»: у 2016-2018 рр. ТОВ «Основи безпеки» виграло тендерів на загальну суму 85,21 млн грн.