Юрист із керівництва «Київгазу» вперше продав «Артемсолі» газу на 65 мільйонів
22.01.2019   //  

ДП «Артемсіль» 16 січня уклало угоду з ТОВ «Енерджі 365» про постачання природного газу на 64,71 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

На лютий-грудень 2019 року замовили 5,83 млн куб. м газу по 11 100 грн. за тисячу кубометрів. Умови оплати невідомі, оскільки договір не було опубліковано.

Ціна газу на 7% нижча від січневого промислового тарифу ПАТ «НАК «Нафтогаз України» за попередньої оплати до початку місяця поставки в 11 833 грн. за тисячу кубометрів та на 3% вища від аналогічного тарифу за оплати протягом або після місяця поставки у 10 823 грн. за тисячу кубометрів.

За даними «Прозорро», раніше «Артемсіль» купувала менші обсяги газу в «Нафтогазу».

Створена в липні 2017 року столична «Енерджі 365» на чолі з Юрієм Підлісним належить юристу Володимиру Терещенку із Сум. У 2014 році Терещенко ішов у нардепи, будучи заступником директора ДП «Національна кінематика України» Мінкульту, в 2015 році балотувався у мери Сум, а в 2015-2016 роках керував ДП «Укрвійськбуд» Міноборони.

Видання «Sumy.Today» повідомляло про оголошення Терещенка у розшук у липні 2016 року, що «Економічній правді» підтвердили у прокуратурі Сумської області.

У серпні 2016 року Терещенко в якості «незалежного директора» увійшов у наглядову ради ПАТ «Київгаз» (детальніше про це читайте у новині «До керівництва «Київгазу» зайшли люди Кононенка та Бойка»).

Правління «Київгазу» очолює Сергій Горовий, зять лідера парламентської фракції «Опозиційного блоку» Юрія Бойка. Пакетом у 60% акцій «Київгазу» володіє ПрАТ «Компанія Київенергохолдинг», ще 28,5% належить Києву. По 5% мають кіпрські «Torkatas Limited» і «Rilosal Capital Limited». У свою чергу «Київенергохолдинг» на 61% належить Києву, ще 14% має кіпрська «Densec Limited», а 25% володіє британська «Artio Global Investors Ltd», оформлена на «Glentex Finance Limited» невідомої юрисдикції.

За неофіційними даними, «Київенергохолдинг» контролюється групою нардепа Ігоря Кононенка, який є першим заступником голови парламентської фракції «БПП» Артура Герасимова та бізнес-партнером президента України Петра Порошенка.