Якщо замовник будівництва вимагає погоджувати у автора проекту його деталь без чітких вимог до еквіваленту…
20.01.2019   //  

Державна уповноважена АМКУ Агія Загребельська ділиться практикою адміністративної колегії з про порушення законодавства у сфері публічних закупівель:

«Придніпровська залізниця» оголосила закупівлю електромонтажних робіт на 7,25 млн грн. Виявилось, що документація містила вимогу про необхідність встановлення конкретно визначених автоматичних вимикачів, що представлені на ринку виключно від одного виробника – ТОВ «ДАК Енергетика».

При цьому учасникам надавалось право запропонувати еквівалент. Однак в такому випадку учасник у складі пропозиції повинен підтвердити (узгодити) його рівноцінність у автора проекту.

Розуміючи особливості складання проектної документації, в той же час усвідомлювали, що в «допускаючих» до тендеру з’являється автор проекту, без письмової згоди якого товар інших виробників не зможе отримати право конкурувати з продукцією ТОВ «ДАК Енергетика».

Замовник міг виписати чіткі вимоги до еквівалента, за яких автор проекту не отримав би права відмовити після укладення договору. В даному випадку мова не про сертифікацію чи дозвіл, а про отримання без жодних критеріїв та визначених процедур допуску на тендер від суб’єкта, який перед цим зазначив в проекті продукцію конкретного виробника.  Сертифікат/дозвіл можна отримати не в одному місці на вибір,і взагалі не на один тендер. В описаному випадку допуском до тендера займається окрім замовник ще один конкретно визначений і беззальтернативний суб’єкт.

За підсумком зобов’язали замовника внести зміни до ТД в цій частині. Адже, на мою думку, немає жодних проблем сформувати вимоги до еквіваленту (із залученням до їх формування в тому числі автора проекту), за умови дотримання яких учасником останній, отримавши перемогу та контракт, зможе без проблем автоматично все погодити з автором проекту.

Якщо у вас є питання щодо тендерної адмінколегії АМКУ – надсилайте на адресу Info@nashigroshi.org