АМКУ оштрафував розпильщиків 12 мільйонів на реконструкцію басейну, виявлених «НГ. Львів»
15.01.2019   //  

Львівське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України оштрафувало ТОВ «Пласт» і ТОВ «Галицький будівельник» на 41 та 68 тис грн. відповідно за узгоджені, антиконкурентні дії під час закупівлі реконструкції басейну Буської ДЮСШ (Львівська обл.) за 12 млн грн. Про це написали «Наші гроші. Львів».

Змову цих компаній виявили «Наші гроші. Львів». АМКУ розпочав розслідування після того, як на основі виявлених журналістами фактів свої звернення до комітету надіслали ГО «ТОМ 14» («Тисни», Bihus.info), ГО «Центр протидії корупції», СБУ та Західний офіс Держаудитслужби.

«Пласт» і «Галицький будівельник» подали на торги аналогічно оформлені документи. Обидві фірми використовували однаковий номер телефону та назви електронних скриньок, які відрізнялися лише поштовим сервісом.

Крім цього, в обох підприємствах директором є Петро Орихівський. Йому також належить 50% статутного капіталу ТОВ «Пласт», решта – Василю Орихівському та Васильків Олесі. Петру Орихівському спільно з дочкою Марією Орихівською у рівних частках належить ТОВ «Галицький будівельник».

Ці обставини, а також одна IP-адреса та здійснення банківських операцій між цими фірмами надали комітету підстави стверджувати, що ТОВ «Пласт» та ТОВ «Галицький будівельник» спотворили результати торгів.

Договір на реконструкцію розірвали через тиждень після публікації матеріалу «НГ.Львів», однак на цьому спроби незаконно отримати замовлення не припинились.

Загалом відділ освіти Буської РДА провів чотири тендери на ці роботи. Під час другої закупівлі відділ освіти відхилив конкурентів «Пласту»: ПП «ЛВ-Арка» і ТОВ «Терон девелопмент». Остання фірма оскаржила це рішення в АМКУ, який і зобов’язав освітян скасувати торги.

На третьому тендері не виграла жодна з компаній, оскільки у кожної знайшли помилки у тендерній документації. І нарешті, у четвертій закупівлі знову перемогло ТОВ «Пласт», яке змагалося із ТОВ «Терон девелопмент» та приватним підприємцем Іваном Якимівим. Дешевші пропозиції останніх двох відхилили. Причому «Пласт» та Якимів надали однаково оформлені документи та користувалися однаковим номером телефону.

«Наші гроші. Львів» також виявили, переможець торгів ТОВ «Пласт» розпочало виконувати роботи задовго до підписання цієї угоди.