Незаконно передані підставним особам 142 гектари особливо цінних грунтів повернули державі
10.01.2019   //  

Суд витребував на користь держави з незаконного володіння Сергія Негрийчука земельні ділянки загальною площею 142 га, які розташовані в адміністративних межах Розаліїівської сільської ради Білоцерківського району Київської області. Про це свідчить постанова Київського апеляційного суду від 20 грудня.

29 січня 2016 року ГУ Держгеокадастру у Київській області видало 72 особам накази на розроблення проектів із землеустрою щодо відведення їм земельних ділянок у власність.

19 квітня того ж року ці громадяни отримали ділянки у власність. І вже 28 та 29 квітня 2016 року відчужили своє право власності на земдлю на користь Негрийчука на підставі договорів купівлі-продажу.

Усі заяви у ГУ Держгеокадастру подавалися через одного ФОПа. А у подальшому 72 особи підписали довіреності, щоб усі дії по реєстрації прав і продажу ділянок здійснювала одна людина.

У вересні 2016 року було розпочате кримінальне провадження за ч.2 ст.364 КК (зловживання владою).

Усі вказані ділянки відносяться до особливо цінних груп ґрунтів. Проекти землеустрою щодо відведення ділянок із особливо цінних земель підлягають обов’язковій державній експертизі. А, як встановив суд, проект землеустрою на відведення 142 га в межах Розаліїівської сільради не проходив державної експертизи.

Суд дійшов висновку, що вимоги позовної заяви про витребування майна з чужого незаконного володіння є законним та обґрунтованими з огляду на те, що земельні ділянки вибули з власності держави поза її волею та з порушенням норм чинного законодавства, без проведення обов’язкової державної експертизи землевпорядної документації.