АМКУ оштрафував фірму депутата, яка продала комунальникам Nissan Leaf, ввезений в Україну втричі дешевше
09.01.2019   //  

Хмельницьке обласне тервідділення Антимонопольного комітету України оштрафувало ПП Автоцентр «Лига-ІІ» і ТОВ «Тесла Моторс» на 103,2 тис грн. за вчинення антиконкурентних узгоджених дій, шляхом спотворення результатів торгів із закупівлі електромобіля Nissan Leaf для комунального підприємства по організації роботи міського пасажирського транспорту Хмельницької міськради.

Про це написав «Незалежний громадський портал» з посиланням на відповідь в.о. голови відділення АМК Романа Примуша від 3 січня на звернення ГО «Жіночий антикорупційний рух». Відповідно, ці дві фірми не братимуть участь у державних закупівлях протягом 3 років.

Видання нагадало, що у листопаді 2017 року КП по організації роботи міського пасажирського транспорту Хмельницької міської ради за результатами тендеру замовило ПП Автоцентр «Лига-ІІ» легковий автомобіль Nissan Leaf за 470 тис грн. Єдиним конкурентом була харківська фірма «Тесла Моторс» з дешевшою пропозицією на 2 тис грн., але її відхилили через претензії до досвіду.

В подальшому прокуратура намагалася у Господарському суді Хмельницької області визнати недійсними результати тендера із закупівлі електромобіля Nissan Leaf вартістю 470 тис грн. комунальним підприємством, але суд відмовив у позові правоохоронців.

Правоохоронці вважали, що замовник з порушеннями законодавства обрав переможцем хмельницьке ПП «Автоцентр «Лига-ІІ». Зокрема, фірма не підписала кожну сторінку проекту договору із зазначенням посади, прізвища, ініціалів керівника або уповноваженої особи та не скріпило це печаткою. Крім того, у тендерній документації «Автоцентр «Лига-ІІ» надало техпаспорт на авто Nissan Leaf CXM 310042 та облікову картку від 4 травня 2017р., в яких міститься інформація про реєстрацію автомобіля за харківським ТОВ «Тесла моторс», пропозицію якого було відхилено.

Також прокуратура посилалася на можливі узгоджені антиконкурентні дії між «Лига-ІІ» та «Тесла Моторс». На підтвердження цього у матеріалах тендера фігурували довідки, згідно з якими сервісне обслуговування електромобіля здійснюється за адресою реєстрації «Лига-ІІ», що вказує на надання переваг одному учаснику серед інших.

Під час розгляду справи суддя Юрій Гладюк дійшов висновків, що відсутність печаток, прізвища та ініціалів керівника підприємства-учасника є формальними (несуттєвими) помилками, допущення не визначено законом про публічні закупівлі як підстава для відхилення пропозиції.

Що стосується інших претензій, то суд розцінив їх як такими, що не є предметом дослідження у цій справі і виходять за межі позовних вимог прокуратури. Не виявився переконливим для суду й наданий лист Хмельницького обласного тервідділення АМКУ від 19 березня 2018 р., де зазначається про початок розгляду справи щодо ПП Автоцентр «Лига ІІ» і «Тесла Моторс» з виявлення порушень антимонопольного законодавства.

ПП «Автоцентр «ЛИГА-ІІ» належить депутату Хмельницької міськради від БПП «Солідарність» Григорію Галкіну.

Як відомо, куплений хмельницькими комунальниками електрокар Nissan Leaf у травні 2018 року потрапив у ДТП, в якій загинуло двоє людей.

27 листопада Хмельницька міськрада заявила цивільний позов на 470 тис грн. екс-директору департаменту освіти та науки міськради Роману Миколаїву, обвинуваченого за ч.3 ст. 286 ККУ («Порушення правил безпеки дорожнього руху»). Цей посадовець перебував за кермом електрокара на момент ДТП. Однак 19 грудня Хмельницький міськрайонний суд відмовився приймати цивільний позов Хмельницької міськради зі стягнення вартості електрокара з екс-посадовця.

Від «Наших грошей»:

За даними джерела «Наших грошей» у ДФС, у серпні 2017 року придбаний комунальним підприємством електромобіль в Україну імпортувало харківське ТОВ «Тесла Моторс» Анни Білоусової за 141 тис грн. без урахування акцизу, мита і ПДВ. Він використовувався на тест-драйві та нібито мав заводський дефект: слабкий основний акумулятор.

Григорій Галкін також володіє ПП-Автоцентр «Лига Люкс» і ПП – Автоцентр «Лига».