З АМКУ звільнено найбільш оплачувану чиновницю через дрібні претензії до декларування зарплати
04.01.2019   //  

Директора Департаменту організаційної роботи Антимонопольного комітету Світлану Білянську 21 грудня 2018 року звільнено з посади на виконання рішення суду. Про це АМКУ повідомив у відповідь на запит Центру протидії корупції.

Світлана Білянська на своїй посаді відповідала у тому числі за розподіл премій працівникам Комітету. З 17 грудня вона знаходилась у відпустці без збереження заробітної плати. Однак 19 грудня до Комітету офіційно надійшла постанова Солом’янського райсуду Києва. Нею було підтверджено правомірність накладення штрафу на чиновницю Нацагентством запобігання корупції за несвоєчасне декларування зарплати.

На виконання цієї постанови суду Білянську було звільнено з посади наказом в.о. керівника апарату Комітету від 21 грудня.

НАЗК покарало Білянську за те, що вона у 2017 році не подала інформації про суттєві зміни у майновому стані. Йшлось про те, що вона 13 листопада того року отримала за першу половину місяця 20,23 тис. грн заробітної плати, а 23 листопада – міжрозрахункові виплати у сумі 84,79 тис. грн.

На переконання Гудзенко її фактичний дохід не перевищував 50 прожиткових мінімумів, а отже декларуванню не підлягав. Однак НАЗК настояло на тому, що сукупний дохід за місяць перевищив 81 тис грн, що є межею після якої потрібно декларувати суттєві зміни.

Не зважаючи на те, що чиновниця потім вказала отримані доходи у щорічній декларації, НАЗК визнала Білянську винною у порушенні Закону «Про запобігання корупції». Покаранням став штраф у розмірі 1700 грн, а також норма закону, якою чиновника мають звільнити з державної служби за таку провину.

Білянська оскаржила рішення НАЗК у Солом’янському суді, однак 22 жовтня 2018 року суд вирішив справу на користь НАЗК.

Київський апеляційний суд 16 листопада підтвердив рішення суду першої інстанції.

Нагадаємо, Світлана Гудзенко працює в системі органів АМКУ з 2005 року. У ВРУ 6 скликання допомагала на платній основі нардепу-регіоналу Олексію Костусєву, який протягом 2001-2008 років очолював Антимонопольний комітет.

У 2013-2015 роках Гудзенко керувала Київським ОТВ АМКУ. Її наступником на посаді став однокурсник голови АМКУ Юрія Терентьєва Олексій Хмельницький.

Заступником Хмельницького довгий час працював цивільний чоловік Гудзенко – Олександр Білянський. Нещодавно Гудзенко взяла прізвище Білянського.

Раніше «Наші гроші» підрахували розподіл зарплат і премій керівників департаментів АМКУ. За підсумками минулого року Гудзенко отримувала в середньому 52 тис. грн на місяць, що є найвищим показником, як серед керівників підрозділів Комітету, так і серед уповноважених на чолі з головою АМКУ Юрієм Терентьєвим.